E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32333
Lasīšanai: 3 minūtes

Lai ēku ierakstītu zemesgrāmatā

J
jautā:
10. aprīlī, 2024
Peteris

Labdien! Es iegādājos daļu no kopīpašuma. Kopīpašumam ar tiesas lēmumu ir noteikta lietošanas kārtība, kas nostiprināta zemesgrāmatā. Pēc lietošanas kārtības nostiprināšanas iepriekšējais īpašnieks uzbūvēja ēku (jaunbūvi), kas tika nodota ekspluatācijā (ir akts no būvvaldes). Ēkai ir piešķirts kadastra numurs. Pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā tika mainīti vairāki īpašnieki kopīpašuma daļai, kuru es iegādājos. Ekspluatācijā nodotā jaunbūve nav ierakstīta zemesgrāmatā, un es vēlos ēku ierakstīt zemesgrāmatā. Kas ir nepieciešams? Kāda ir procedūra, lai ēku/jaunbūvi ierakstītu zemesgrāmatā, ja tā nodota ekspluatācijā ar aktu uz iepriekšējā īpašnieka vārda un ja tai ir piešķirts kadastra numurs? Pašlaik notiek manu iesniegumu futbolēšana starp Valsts zemes dienestu un būvvaldi. 

A
atbild:
11. aprīlī, 2024
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Ēka zemesgrāmatā ierakstāma saskaņā ar Zemesgrāmatu likuma 56.5 pantu, proti, ēkas (būves) īpašnieks, izmantojot speciālu tiešsaistes formu Būvniecības informācijas sistēmas tīmekļvietnē, iesniedz atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektroniskajiem dokumentiem parakstītu iesniegumu par: 

  • ēkas (būves) dzēšanu, pamatojoties uz dokumentu, kas apliecina ēkas (būves) neesību, ja ēka (būve) nav vienīgais nekustamā īpašuma objekts;
  • ēkas ierakstīšanu zemesgrāmatā, pamatojoties uz ēkas (būves) pieņemšanu ekspluatācijā;
  • jaunbūves ierakstīšanu zemesgrāmatā, pamatojoties uz būvvaldes izdotu izziņu, kurā norādīts būvniecības tiesiskais pamats un jaunbūves raksturojums.

Iesniegumam pievieno noteiktā kārtībā apliecinātu būvvaldes izdota dokumenta datni no Būvniecības informācijas sistēmas un citus dokumentus, kas apliecina ēkas tiesisku iegūšanu. 

Neiepazīstoties ar dokumentiem par konkrēto situāciju un nezinot, kādus dokumentus (iesniegumus) lasītājs ir iesniedzis un kādas atbildes uz tiem saņēmis, nav iespējams sniegt precīzāku atbildi. Varbūt nekustamā īpašuma atsavināšanas darījumos ir neprecīza informācija, jo tas, ka akts par būves nodošanu ekspluatācijā ir uz citas personas vārda, pats par sevi nav šķērslis jaunajam īpašniekam ierakstīt ēku zemesgrāmatā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas