E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32378
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja īpašumā atrodas nenoskaidrotas piederības ēka

J
jautā:
13. aprīlī, 2024
Jānis

Labdien! Esmu zemes īpašnieks lauku apvidū. Uz šīs zemes atrodas būve bez subjekta: neapdzīvota dzīvojamā ēka ar četriem dzīvokļiem avārijas stāvoklī. 1992. gadā tika atjaunotas īpašumtiesības uz zemi, bet uz ēku neviens nepieteicās, jo tolaik tā bija apdzīvota; lai iegūtu ēku īpašumā, bija jāierāda cita dzīvojamā platība. Tagad šī ēka vairs nav apdzīvota un neviens dzīvoklis nav ierakstīts zemesgrāmatā, jumts tek un ēka iet bojā. Kā es, zemes īpašnieks, varu ierakstīt šo ēku zemesgrāmatā? Vai tas ir iespējams? Pašvaldība man norāda, ka tai nav nekādas intereses par šo ēku, izņemot nodokļa iekasēšanu. Ēka 1940. gadā piederēja manam tēvam. Man izdotajā mantojuma apliecībā nav minēta. Kā es varu sakārtot īpašumtiesības? Ar ko sākt? Ja jāsniedz prasība tiesā par piekritību valstij, tad kas ir atbildētājs? Domāju, ka valstij arī nebūs naudas, lai apsaimniekotu šo ēku. 

A
atbild:
16. aprīlī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Būves, kas atrodas uz īpašnieka zemes, atbilstoši Civillikuma 416. pantam teorētiski varētu būt gan bezmantinieku manta, gan bezīpašnieka lietas (Civillikuma 930. pants, arī 417. pants), gan zemes īpašniekam piekrītošas būves saskaņā ar likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību” 14. panta ceturto daļu. 

Ja būves nekur nav reģistrētas kā patstāvīgi īpašuma objekti, tad atbilstoši Civillikuma 968. pantam tās ir piekritīgas zemes īpašniekam. Šādā gadījumā zemes īpašnieks ir tiesīgs vērsties ar attiecīgu pieteikumu tiesā, lai tiktu atzītas viņa īpašumtiesības uz būvēm kā zemes īpašniekam atbilstoši likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību” 14. panta ceturtajai daļai un Civillikuma 968. pantam. 

Vairāk par šo jautājumu var uzzināt LV portāla skaidrojumos “Kā rīkoties, ja uz īpašumā esošas zemes atrodas bezsaimnieka būve” un “Kā rīkoties ar bezmantinieka un bezīpašnieka mantu”. 

Iesaku ar visiem dokumentiem vērsties pie zvērināta notāra. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas