NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
02. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Tieslietas
2
18
2
18

Kādus papildu rīkus ikdienas darbā novērtē likumi.lv lietotāji

Tiesību aktu vietne likumi.lv var būt neatsverams palīgs ikdienas darbā, tāpēc der zināt, ka tā piedāvā dažādus papildu rīkus, kā vēl efektīvāk strādāt ar tiesību aktiem. Īsā video dažādu nozaru pārstāvji dalās savā pieredzē par to, ko novērtē un izmanto visvairāk. Iespējams, atklāsiet kaut ko jaunu un noderīgu arī sev!

Vietne likumi.lv pašreizējā versijā ir pieejama Latvijas iedzīvotājiem jau desmito gadu. To uztur oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis”. Patlaban ik mēnesi likumi.lv izmanto vidēji 250 000 reālo interneta lietotāju Latvijā, ierindojot to starp visvairāk apmeklētajām vietnēm valstī.

Likumi.lv piedāvā dažādus papildu rīkus, kas palīdz orientēties tiesību aktu pasaulē.  

Oficiālais izdevējs, uzsākot kampaņu #AtverLikumiLV, ir izvēlējies izcelt septiņus 

  • tiesību aktu skaidrojumi; 
  • tiesību aktu statuss; 
  • ceļa zīmju attēli pie CSN punktiem; 
  • paziņojumi e-pastā; 
  • tematiskās lietotāju mapes; 
  • iespējas pie panta; 
  • pašvaldību saistošie noteikumi vienuviet.

Taču tas nebūt nav viss. Mums bija interesanti uzzināt, ko visvairāk novērtē tiesību aktu vietnes lietotāji. Tāpēc uzrunājām dažādu jomu pārstāvjus, kas labprāt dalījās savā pieredzē par to, ko vietnē likumi.lv izmanto visvairāk.  

Judikatūra, saistītie tiesību akti vienuviet

Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes 2. kursa studente Vanesa Vīndedze pastāstīja, ka likumi.lv ir noderīgs avots arī tiesību studijās, tostarp tiesas procesa izspēlēs, jo tajā pieejami īsceļi uz tiesu praksi attiecīgā likuma panta interpretācijā Augstākās tiesas, Satversmes tiesas un pat Eiropas Savienības Tiesas atziņās. Viņa aicina katram jurisprudences studentam izpētīt likumi.lv piedāvātās iespējas, jo pati tikai nesen atklājusi, ka platformā var arī reģistrēties un izveidot kontu, kur saglabāt savas piezīmes pie normatīvajiem aktiem. 

Pašas izveidotu profilu jeb kontu, kurā apkopoti ikdienas darbā visbiežāk izmantotie tiesību akti, izmanto arī Zaida Kalniņa, LV portāla direktore. Sagatavojot skaidrojumus un atbildes uz portāla lasītāju iesūtītajiem jautājumiem, Zaida novērtē iespēju izveidot saiti uz konkrētu likuma pantu

Līdztekus vairākām likumi.lv piedāvātajām funkcijām, piemēram, meklēt tiesību aktus pēc abreviatūras, Valsts probācijas dienesta Resocializācijas departamenta vadošā eksperte Sintija Stivriņa novērtē iespēju ātri atrast vajadzīgos Ministru kabineta noteikumus, kas izdoti uz konkrēta likuma panta pamata, pat ja nav zināms tā precīzs nosaukums un numurs.  

Šī iespēja ikdienā ļoti noder arī Svetlanai Sāmītei, SIA “Diana sveces” galvenajai grāmatvedei: “Ne vienmēr likumā ir atspoguļota visa nepieciešamā informācija par likuma piemērošanu, tāpēc izmantoju labajā pusē pieejamos saistītos dokumentus, kur var atrast visus uz tiesību akta pamata izdotos Ministru kabineta noteikumus. Atverot likumu, es vispirms pievēršu uzmanību tam, vai tas ir spēkā.” 

Likumprojektu anotācijas, grozījumi, vēsturiskās redakcijas

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Iepirkumu nodaļas vadītājs Oskars Virsis vērš uzmanību, ka pie saistītajiem dokumentiem ir pieejami visi tiesību akta grozījumi, tai skaitā tie, kuri vēl tikai stāsies spēkā. “Tas man ļauj sagatavoties gaidāmajām izmaiņām. Nav nepieciešams kaut kur meklēt, viss ir ērti pieejams blakus likuma spēkā esošajai redakcijai.” 

“Manā darbā ļoti noder iespēja aplūkot tiesību akta vēsturiskās redakcijas un tulkojumus,” secina Elīna Bezdelīga, Tieslietu ministrijas Valststiesību departamenta Konstitucionālo tiesību nodaļas juriste.  

Savukārt, ja likums ir garš, tad lieti noder tā satura rādītājs, saka žurnāla “Jurista Vārds” galvenā redaktore Dina Gailīte, kura ikdienā visvairāk izmanto tiesību aktu pases, kas informē par to statusu, pieņemšanas un spēkā stāšanās datumu.  

Anna Zahare, Valsts valodas centra Tiesību aktu tulkošanas nodaļas vadītāja, savā darbā izmanto likumi.lv pieejamās tiesību aktu anotācijas. Taču visvairāk viņa novērtē iespēju pieteikties paziņojumam e-pastā par grozījumiem konkrētā tiesību aktā 

Arī Uzņēmumu reģistra juriskonsults Edgars Buka augsti vērtē īsceļu uz Saeimas mājaslapas atvērumu. Tajā redzama likumprojekta pieņemšanas gaita un anotācija, kas ļauj ātri atrast informāciju par likumdevēja mērķi, pieņemot konkrēto tiesību normu. E. Buka savā darbā daudz izmanto tiesību aktu atvērumā pievienotos saistītos Augstākās tiesas un Satversmes tiesas spriedumus, kā arī LV portāla skaidrojumus 

Oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” vienotā valsts, pilsoniskās un tiesiskās informācijas platforma palīdz sekot līdzi izmaiņām tiesību aktos, kas ikdienā ir liels informācijas apjoms, secina Vita Narnicka, Valsts zemes dienesta ģenerāldirektore.  

Novērtēsim, ja komentārā zem publikācijas savā likumi.lv lietotāja pieredzē dalīsies arī tu!  

Pēc starptautiskās interneta pētniecības aģentūras “Gemius” datiem, likumi.lv bija 13. apmeklētākā vietne Latvijā.  

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI