E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32357
Lasīšanai: 2 minūtes

Pieprasījums par brīvu dienu piešķiršanu sakarā ar tuvinieka nāvi jāiesniedz rakstveidā

J
jautā:
11. aprīlī, 2024
Inese

Vai darba devējam ir tiesības nepiešķirt divas brīvas darba dienas sakarā ar tuvinieka nāvi, aizbildinoties ar frāzi, ka tiem, kas strādā maiņu darbu, nekas nepienākas? 

A
atbild:
16. aprīlī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 74. panta pirmās daļas 4. punkts imperatīvi nosaka darba devēja pienākumu gan piešķirt, gan apmaksāt divas brīvas darba dienas, ja iemesls ir darbinieka laulātā, vecāku, bērna vai cita tuva ģimenes locekļa nāve. 

Kā norāda Valsts darba inspekcijas Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte Laura Akmentiņa, šīs likuma normas mērķis ir nodrošināt darbiniekam, kam būtu jāierodas darbā, brīvas dienas tuvinieka bēru norises organizēšanai. Darba likumā netiek konkretizēts jēdziena “cits tuvs ģimenes loceklis” saturs. Pieņemams, ka par tuvu ģimenes locekli uzskatāma jebkura persona, ar kuru darbinieks uztur ciešu saikni un pastāvīgu kontaktu.  

Ja darbinieka pieprasījums brīvu dienu piešķiršanai sakarā ar tuvinieka nāvi atbilstoši Darba likuma 74. panta pirmās daļas 4. punktam netiek apmierināts, tad darba devējam būtu jāsniedz objektīvs paskaidrojums atteikumam.  

Jāpiebilst, ka brīvu dienu piešķiršanu sakarā ar tuvinieka nāvi jāpieprasa rakstveidā. Ja minētajā situācijā starp pusēm rodas strīds par normas piemērošanu konkrētajos apstākļos, tad domstarpības būtu jāatrisina pārrunu ceļā uzņēmumā. 

Konkrētajā situācijā darba devēja paskaidrojumu nav pamata uzskatīt par objektīvu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas