E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30360
Lasīšanai: 2 minūtes

Tualetes publiskās vietās

J
jautā:
05. septembrī, 2023
Jānis

Vai publiskās vietās jābūt uzstādītām tualetēm?

A
atbild:
13. septembrī, 2023

Publiskās vietas Latvijas Republikā atrodas atbilstošās pašvaldības pārraudzībā.

Gādāt par pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību (publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana un uzturēšana; parku, skvēru un zaļo zonu ierīkošana un uzturēšana [..]) ir katras pašvaldības autonoma funkcija, kas tiek finansēta no katras pašvaldības budžeta. Tas ir nostiprināts Pašvaldību likuma 4. pantā. Pašvaldības darbību pārrauga Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija atbilstoši Pašvaldību likuma 64. pantā noteiktajam. Ja pašvaldība nepilda savas funkcijas, jums ir tiesības vērsties ar iesniegumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Katram iedzīvotājam ir tiesības vērsties savā pašvaldībā ar iesniegumu, kurā būtu izteikta iniciatīva uzstādīt sabiedrisko tualeti vietā, kurā to iedzīvotāji uzskata par nepieciešamu, savu lūgumu attiecīgi pamatojot, piemēram, savācot citu iedzīvotāju parakstus, tādējādi veidojot kolektīvu iesniegumu atbilstoši Pašvaldību likuma 56., 57. pantā noteiktajam. Ikvienam Latvijas pilsonim ir tiesības likumā paredzētajā veidā piedalīties pašvaldību darbībā saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 101. pantā noteikto.

Savukārt, piemēram, lai saņemtu atļauju publisku pasākumu organizēšanai, ir jāizpilda virkne nosacījumu, kas ir noteikti katrā pašvaldībā. Piemēram, Rīgā noteikumi paredz, ka, rīkojot publisku pasākumu, pašvaldībā ir jāiesniedz apliecinājums par sabiedrisko tualešu uzstādīšanu publiska pasākuma norises vietā un laikā. Informācija par citu pašvaldību nosacījumiem publisko pasākumu organizēšanai ir pieejama portālā Latvija.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas