E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29533
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri

Dzimšanas apliecība kā radniecību apliecinošs dokuments

J
jautā:
24. maijā, 2023
Anastasija

Labdien! Darba devējs pieprasa radniecības apliecinājumu ar vecomāti, lai varētu izmaksāt pabalstu radinieka nāves gadījumā. Pēc darba devēja vārdiem, tas būtu pierādāms ar manu dzimšanas apliecību un tēva (viņas dēla) dzimšanas apliecību. Taču problēma ir tajā, ka man nav pieejama tēva dzimšanas apliecība. Vai ir kāds cits veids, kā pierādīt radniecību ar vecomāti?

A
atbild:
20. jūnijā, 2023

Dzimšanas apliecība vai izziņa par dzimšanas reģistrāciju vai cita dzimtsarakstu nodaļas izsniegta izziņa par dzimšanas faktu radniecības jautājumā ir pamatdokuments, kas pierāda personas piederību vienai ģimenei.

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 6. panta otrā, piektā un astotā daļa paredz, ka saskaņā ar personas iesniegumu dzimtsarakstu iestāde vai Tieslietu ministrija atkārtoti izsniedz šā likuma 47. panta pirmajā daļā minētos dokumentus, ja civilstāvokļa akts reģistrēts dzimtsarakstu iestādē. Ja laulības šķiršana reģistrēta dzimtsarakstu nodaļā līdz 1994. gada 31. augustam, tad dzimtsarakstu nodaļa vai Tieslietu ministrija izsniedz izziņu par laulības šķiršanu saskaņā ar ierakstu laulības šķiršanas reģistrā vai izziņu par laulības reģistrāciju vai laulības šķiršanu saskaņā ar ierakstu laulības reģistrā. Ja laulība šķirta pēc 1993. gada 31. augusta, tad dzimtsarakstu nodaļa vai Tieslietu ministrija izsniedz izziņu par laulības reģistrāciju vai laulības šķiršanu saskaņā ar ierakstu laulības reģistrā.

Tiesības iepazīties ar dzimšanas reģistra ierakstu (izņemot reģistra ierakstu, kas saistīts ar adopciju) un pieprasīt dzimšanas apliecību, izziņu par dzimšanas reģistrāciju vai dzimšanas reģistra ieraksta kopiju ir personai, par kuru ieraksts izdarīts, vai tās pilnvarotai personai. Tiesības iepazīties ar nepilngadīgas personas dzimšanas reģistra ierakstu un pieprasīt dzimšanas apliecību, izziņu par dzimšanas reģistrāciju vai dzimšanas reģistra ieraksta kopiju ir vecākiem vai bērna likumiskajam pārstāvim.

Citai personai ir tiesības pieprasīt un saņemt izziņu par civilstāvokļa akta reģistrāciju, ja tā pamato savu tiesisko ieinteresētību.

Ja nav piekļuves tēva dzimšanas apliecībai, piemēram, tādēļ, ka nav kontakta ar tēvu, pastāv iespēja vērsties dzimtsarakstu nodaļā ar lūgumu izsniegt tēva dzimšanas apliecības dublikātu un sniegt paskaidrojumu, kāpēc apliecība ir nepieciešama un kāpēc to nav iespējams saņemt no tēva.

Iesniegumā obligāti ir jānorāda savi dati, kā vārds, uzvārds, personas kods, kontaktinformācija, kā arī tēva dati.

Par dzimšanas apliecības dublikāta pieprasīšanu jāmaksā valsts nodeva 7 eiro apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 205 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas