DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Eiropas vienotajās pastmarkās šogad izcelta aizsargājamā zemūdens flora un fauna 

Publicitātes attēls

Latvijas Pasts 2024. gada 26. aprīlī izdod divas pastmarkas Eiropas vienotajā pastmarku sērijā, kas šajā gadā veltīta zemūdens florai un faunai. Pastmarku pirmās dienas zīmogošana paredzēta 26. aprīlī Elizabetes ielas pasta nodaļā, Rīgā, Elizabetes ielā 41/43, no plkst. 9.00 līdz 18.00.  

Uz vienas no pastmarkām attēlota lokanā najāda, savukārt uz otras – strauta forele. Filatēlijas izdevumu autors ir mākslinieks Edgars Folks. Jaunās pastmarkas katra izdota 25 000 eksemplāru tirāžā, bet aploksne – 500.  

Pastmarkas “Lokanā najāda” nominālvērtība ir 1,88 eiro, kas atbilst sūtījumiem svara kategorijā līdz 20 gramiem uz valstīm, kas atrodas 12. grupā, bet pastmarkas “Strauta forele” nominālvērtība ir 1,91 eiro un tā paredzēta sūtījumiem svara kategorijā līdz 20 gramiem uz valstīm, kas atrodas 11. grupā.  

Lokanā najāda (Najas flexilis) ir Eirāzijā un Ziemeļamerikā sastopams rets un relikts ūdensaugs, kam Latvijā zināmas gandrīz divdesmit atradnes – galvenokārt tīros un dzidros ezeros valsts dienvidaustrumu daļā, kā arī Alaukstā, Indzerī, Kalnī un Usmas ezerā. Eiropas Padomes Sugu un biotopu direktīva paredz aizsargājamu dabas teritoriju veidošanu lokanās najādas aizsardzībai. Sugu Latvijā apdraud ezeru piesārņošana un ūdens līmeņa izmainīšana. Uz pastmarkas “Lokanā najāda” attēlotas auga lapiņas, vīrišķais un sievišķais ziediņš, kā arī auga sēklas. 

Strauta forele (Salmo trutta fario) ir lašu dzimtas zivs, kas apdzīvo Eiropas tīrās un seklās upju straujteces un tiek uzskatīta par taimiņa saldūdens pasugu. Latvijā strauta forele sastopama lielākajā daļā mazo upju un tai ir būtiska loma izzūdošās ziemeļu upespērlenes saglabāšanā. Sugu Latvijā apdraud upju piesārņošana, plūduma traucējumi un pārzveja. Uz pastmarkas “Strauta forele” attēlota tīrām upēm raksturīgā parastā avotsūna un sārtaļģes, kā arī upes micīšgliemezis. 

Pastmarku sērijas Eiropa iniciatore ir Eiropas Pasta savienība jeb PostEurop, un šīs sērijas pastmarkas ar vienotu tēmu un logotipu tiek izdotas jau kopš 1994. gada. Iepriekšējos gados Eiropas sērijas pastmarku tēmas bijušas veltītas ornitoloģijai, literatūrai, dabas objektiem, ceļojumiem, pasta transportam, senajām rotaļlietām, dabai draudzīgam dzīvesveidam, pilīm, dzelzceļam, senajiem pasta ceļiem, stāstiem un mītiem. 

Jaunās pastmarkas sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. 

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 10. maijā. 

Latvijas Pasta izdotie filatēlijas darbi augsti vērtēti gan klientu vidū, gan filatēlijas kolekcionāru un ekspertu lokā. Filatēlijas materiālu kolekcionāru starptautiskās apvienības atbilstoši stingri regulētiem standartiem Latvijas Pasta izdotās pastmarkas novērtējušas kā līdzvērtīgas lielāko pasaules valstu izdotajiem filatēlijas izdevumiem un tās regulāri tiek iekļautas gan pasaulē atpazīstamos filatēlijas izdevumu katalogos, gan prestižu kolekcionāru kolekcijās. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI