SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Vide
7
7

No 1. jūlija obligāti būs jāreģistrē un jāčipē arī kaķi un mājas (istabas) seski

Stājas spēkā 01.07.2024.

FOTO: Evija Trifanova, LETA.

Pieņemot grozījumus Veterinārmedicīnas likumā, kas stāsies spēkā 2024. gada 1. jūlijā, turpmāk obligāts pienākums būs līdz četru mēnešu vecumam ar mikroshēmu apzīmēt ne tikai suņus, bet arī kaķus un mājas (istabas) seskus. Ministru kabinets izstrādās noteikumus, kuros noteiks izņēmuma gadījumus.

īsumā
  • No 2017. gada Lauksaimniecības datu centra Mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē obligāti ir jāreģistrē suņi.
  • Kaķa vai seska čipēšana un reģistrēšana Lauksaimniecības datu centra datubāzē līdz šim bija katra īpašnieka vai turētāja izvēle, ja vien dzīvnieks netika izvests ārpus Latvijas.
  • No 1. jūlija arī kaķa un seska īpašnieka vai turētāja pienākums būs nodrošināt, ka dzīvnieks līdz četru mēnešu vecumam ir apzīmēts ar mikroshēmu (čipu) un reģistrēts un tam ir mājas (istabas) dzīvnieka pase.
  • Ministru kabinetam līdz šī gada 1. jūlijam ir jāizstrādā noteikumi par izņēmumiem, kad kaķu un sesku apzīmēšana ar mikroshēmu un reģistrācija nebūs obligāta.
  • Patlaban zināms, ka obligāti ar mikroshēmu būs jāapzīmē kaķi, kas iziet ārpus īpašnieka valdījuma teritorijas, un kaķi, kas tiek atsavināti vai ievietoti patversmē.
  • Uzraudzības iestādes – pašvaldības un Pārtikas un veterinārais dienests –, konstatējot nereģistrētus un neapzīmētus dzīvniekus, rīkojas saskaņā ar Administratīvā procesa likumu un izdod administratīvo aktu par pienākumu attiecīgo dzīvnieku apzīmēt un reģistrēt.
  • Latvijā kopumā līdz 10. aprīlim bija reģistrēti 217 332 suņi, 23 546 kaķi un 175 seski.

Izmaiņas Veterinārmedicīnas likumā ir pieņemtas, pamatojoties uz grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas arī stāsies spēkā 1. jūlijā.

Plašāk par tēmu >>

Likumprojekta anotācijā noteikts, ka jaunās tiesību normas palīdzēs:

  • ierobežot klaiņojošo kaķu skaitu;
  • Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) kontrolēt un ierobežot trakumsērgas izplatību (bīstamu infekcijas slimību, ar kuru slimo gan dzīvnieki, gan cilvēki);
  • valsts un pašvaldības policijai nodrošināt sabiedrisko kārtību un sabiedrisko drošību, reaģēt uz cietsirdības gadījumiem pret dzīvniekiem;
  • īpašniekam atvieglot sava dzīvnieka meklēšanu un atrašanu, ja tas pazudis.

Kaķis un sesks jāapzīmē ar mikroshēmu (čipu)

Ar grozījumiem Veterinārmedicīnas likumā paredzēts, ka dzīvnieka īpašnieka vai turētāja pienākums būs nodrošināt, lai kaķis un sesks Ministru kabineta noteiktajā kārtībā līdz četru mēnešu vecumam tiktu apzīmēts ar mikroshēmu (čipu), lai tam ir mājas (istabas) dzīvnieka pase un tas ir reģistrēts Lauksaimniecības datu centra (LDC) Mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē.

Šādas izmaiņas nodrošinās mājas (istabas) dzīvnieku – kaķu un sesku – izsekojamību atsavināšanas gadījumā un ātrāku dzīvnieka īpašnieka atrašanu, ja dzīvnieks būs noklīdis, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Jāpiebilst, ka Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrs nodrošina dzīvnieku reģistrēšanu vienotā datubāzē, kurā glabājas informācija par dzīvnieku īpašniekiem (turētājiem) un apzīmētajiem dzīvniekiem, kā arī informācija par notikumiem ar dzīvniekiem (vakcinācija, īpašnieka maiņa, dzīvnieka nāve u. c.).

Reģistrēti 23 546 kaķi

Šobrīd, no 2017. gada, LCD Mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē obligāti ir jāreģistrē tikai suņi. Šāda kārtība tika ieviesta, lai samazinātu klaiņojošo dzīvnieku skaitu, tā palielinot sabiedrības drošību un dzīvnieku īpašnieku atbildību par savu dzīvnieku, iepriekš norādīja Zemkopības ministrija.

Kaķa vai seska apzīmēšana ar mikroshēmu un reģistrēšana datubāzē patlaban ir katra īpašnieka vai turētāja brīva izvēle, ja vien dzīvnieks netiek izvests ārpus Latvijas (ceļojuma laikā, dalībai izstādēs u. c.).

“Patlaban LDC reģistrā ir reģistrēti vairāk nekā 23 000 kaķu,” Saeimas preses konferencē zināja teikt Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Dzīvnieku tirdzniecības, labturības un barības nodaļas vadītāja Agija Mediņa. “Ir atbildīgi īpašnieki, kas to ir izdarījuši.”

Pēc LDC datiem, Latvijā kopumā 10. aprīlī bija reģistrēti 217 332 suņi, 23 546 kaķi un 175 seski.

Tiks noteikti arī izņēmumi

Kārtība, kādā mājas (istabas) dzīvnieku – suni, kaķi un sesku – apzīmē, reģistrē un izslēdz no reģistra, patlaban ir noteikta Ministru kabineta 2022. gada 21. jūnija noteikumos Nr. 359 “Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība”.

Ministru kabinetam līdz šī gada 1. jūlijam ir jāizstrādā noteikumi, lai paredzētu izņēmumus, kad kaķu un sesku apzīmēšana ar mikroshēmu un reģistrācija nav obligāta.

Tas, kādi būs izņēmumi kaķu un sesku čipēšanai, vēl nav zināms. “Šobrīd Zemkopības ministrija strādā pie grozījumiem noteikumos “Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība”,” atklāja A. Mediņa. “Patlaban tiek noteiktas tās kaķu kategorijas vai grupas, kurām būs obligāta reģistrācija no 1. jūlija. Tiks noteikti izņēmumi no obligātajām kategorijām, paredzot samērīgu pārejas periodu – trīs vai piecus gadus.”

Kad čipēšana būs obligāta

Vienlaikus Zemkopības ministrijas pārstāve uzsvēra, ka ir izkristalizējušās dzīvnieku grupas, kuras būs obligāti apzīmējamas ar mikroshēmu.

Tie būs kaķi, kas iet ārpus īpašnieka valdījuma teritorijas. Šiem mājdzīvniekiem noteikti būs jābūt sterilizētiem, apzīmētiem un reģistrētiem.

Tāpat obligāti būs jāčipē un jāreģistrē kaķi, kas tiek ievietoti patversmē vai tiek atsavināti. Ar mikroshēmu obligāti būs jāapzīmē arī tie kaķi, kas piedalās izstādēs un izsolēs vai tiek ievesti valstī.

Pirmreizējo reģistrāciju veic veterinārārsts

Atbilstoši Veterinārmedicīnas likuma 21. panta ceturtajai daļai un Ministru kabineta noteiktajai kārtībai mājdzīvnieku apzīmēšanu ar mikroshēmu un reģistrāciju LDC Mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē, dzīvnieku pasu un vakcinācijas apliecību izsniegšanu veic tikai praktizējošs veterinārārsts.

Tas ir maksas pakalpojums. Kaķa vai seska īpašniekam veterinārmedicīniskās prakses iestādei (veterinārārstam) par dzīvnieka apzīmēšanu un pirmreizējo reģistrāciju ir jāmaksā:

Savukārt, ja mainās jau reģistrēta mājdzīvnieka dzīvesvieta vai īpašnieks, tas ir pazudis vai atradies, tad arī šāda informācija ir jānorāda reģistrā, izmantojot LDC e-pakalpojumu “Reģistrētie mājas (istabas) dzīvnieki un notikumu reģistrācija”.

Plašāk par tēmu >>

Vai un kāds būs sods, ja nepildīs prasības

Vai kaķu un sesku turētājus, kas dzīvniekus nebūs čipējuši, ir paredzēts sodīt?

“Pienākums reģistrēt suņus un no 1. jūlija arī kaķus un seskus LDC Mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē nav administratīvi sodāms pārkāpums, jo tas ir novēršams. Uzraudzības iestādes – pašvaldības un PVD –, konstatējot nereģistrētus un neapzīmētus dzīvniekus, rīkojas saskaņā ar Administratīvā procesa likumu, t. i., izdod administratīvo aktu par pienākumu attiecīgo dzīvnieku apzīmēt un reģistrēt. Ja tas netiek atkārtoti izdarīts, tad institūcijai ir tiesības uzlikt tā saucamo piespiedu naudu. Turklāt to var uzlikt vairākkārt, kamēr pienākums tiek izpildīts,” preses konferencē skaidroja Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta vecākā eksperte Linda Gurecka.

Administratīvā procesa likuma 370. panta trešā daļa noteic, ka minimālā piespiedu nauda fiziskajai personai ir 50 eiro, bet juridiskajai personai – 100 eiro. Maksimālā piespiedu nauda fiziskajai personai ir 5000 eiro, bet juridiskajai personai – 10 000 eiro.

“Protams, šobrīd nevaram apgalvot, ka arī visi suņu īpašnieki ir godprātīgi izpildījuši mājdzīvnieka reģistrācijas pienākumu. Taču kopumā situācija ar suņu reģistrācija ir uzlabojusies,” atzina L. Gurecka. Viņa izteica cerību, ka ar laiku, pateicoties kaķu un sesku čipošanai un reģistrācijai, sakārtosies arī situācija ar šiem mājdzīvniekiem.

Pavairošanas vietas – jauns veterinārās uzraudzības objekts

Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā nosaka pienākumu mājas (istabas) dzīvnieka – suņa, kaķa vai seska – īpašniekam vai turētājam, kurš pavairo dzīvnieku, reģistrēt dzīvnieka pavairošanas faktu, izdarot atzīmi Mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē.

Tā kā valsts veterinārās uzraudzības objektu saraksts ir noteikts Veterinārmedicīnas likuma 2.1 pantā, tas tiek papildināts ar jaunu veterinārās uzraudzības objektu: “vietas, kurās pavairo mājas (istabas) dzīvnieku – suni, kaķi vai mājas (istabas) sesku”, norādīts likumprojekta anotācijā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI