SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. janvārī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
2
2

Precizēta gada ienākumu deklarācija saimnieciskās darbības veicējiem. Izmaiņas darījumiem ar virtuālo valūtu

Stājas spēkā 11.01.2024.

Saimnieciskās darbības veicējiem mainīta gada ienākumu deklarācijas D veidlapa, kā arī tās D3 un D31 pielikums, samazinot aizpildāmo rindu skaitu un vienkāršojot aizpildīšanas kārtību par 2023. un turpmākajiem gadiem.

FOTO: Freepik.

Iedzīvotāju ienākumu deklarācijā ir veiktas izmaiņas, noteikumu normas sakārtojot atbilstoši Satversmes tiesas spriedumam, ar kuru tika atcelti saimnieciskās darbības veicēju izdevumu ierobežojumi apliekamā ienākuma noteikšanai, kā arī nodokļu tiesību aktu grozījumiem. No deklarācijas svītrotas ailes, kuras nav aizpildāmas, jo likums to vairs neparedz. Noteikumos precizēta kapitāla pieauguma deklarēšana.

Gada ienākumu deklarācija ir mainīta saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 30. oktobra noteikumu Nr. 662 “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību” grozījumiem, kas stājās spēkā ceturtdien, 11. janvārī.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informatīvajā materiālā “Uzlabota gada ienākumu deklarācija un deklarācijas par ienākumu no kapitāla pieauguma” akcentētas būtiskākās izmaiņas:

  • mainīta gada ienākumu deklarācijas aizpildīšanas kārtība saimnieciskās darbības veicējiem, to vienkāršojot;
  • uzlabota pārskata perioda deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma un gada kapitāla pieauguma ienākuma precizēšanas deklarācija, lai vienkāršotu aizpildīšanu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) aprēķināšanu iedzīvotājiem, kuri veic darījumus ar virtuālo valūtu.

Vienkāršāka gada ienākumu deklarācijas aizpildīšana

Tā kā saimnieciskās darbības veicējiem tika mainīta IIN aprēķināšanas kārtība, jo saimnieciskās darbības izdevumiem vairs nepiemēro ierobežojumu un ir mainīta pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu uzrādīšanas kārtība saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu žurnālā, ir veiktas izmaiņas gada ienākumu deklarācijas D veidlapā, kā arī minētās deklarācijas D3 un D31 pielikumā, samazinot aizpildāmo rindu skaitu un vienkāršojot aizpildīšanas kārtību par 2023. un turpmākajiem gadiem.

VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) tiks veikta pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu automātiska pielasīšana gada ienākumu deklarācijas D veidlapā, savukārt gada ienākumu deklarācijas D3 un D31 pielikumā būs automātiski aprēķināts ar IIN apliekamais ienākums.

Darījumi ar virtuālo valūtu

Lai atvieglotu IIN aprēķinu un deklarēšanu no 2024. gada iedzīvotājiem, kuriem ir bijuši darījumi ar virtuālo valūtu un citiem kapitāla aktīviem, jo zaudējumus, kas radušies no virtuālās valūtas atsavināšanas, var segt tikai ar pozitīvu kapitāla pieaugumu, kas radies, atsavinot virtuālo valūtu, deklarācijas par ienākumu no kapitāla pieauguma un gada kapitāla pieauguma ienākuma precizēšanas deklarācijas veidlapas papildinātas ar jaunām sadaļām.

Turpmāk darījumi ar virtuālo valūtu jādeklarē atsevišķi no pārējiem darījumiem. Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā, aizpildot deklarāciju par ienākumu no kapitāla pieauguma vai gada kapitāla pieauguma ienākuma precizēšanas deklarāciju, tiks nodrošināts automātisks IIN aprēķins.

Grozījumu anotācijā norādīts, ka noteikumi precizēti, lai atbilstu likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” veiktajām izmaiņām pēc Satversmes tiesas sprieduma, ar kuru no 2022. gada IIN apliekamā ienākuma noteikšanai saimnieciskās darbības veicējiem atcēla ierobežojumu, ka ar saimniecisko darbību saistītie izdevumi tiek piemēroti apmērā, kas nepārsniedz 80% no saimnieciskās darbības ieņēmumiem. Ierobežojošās normas tika izslēgtas no likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Ar grozījumiem MK noteikumos no deklarācijas veidlapas šīs rindas ir izslēgtas.

No likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” izslēgta arī norma, kas saimnieciskās darbības veicējiem paredzēja maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumus.

Attiecīgi noteikumos par ienākuma nodokļa deklarācijām ir izslēgta X nodaļa “Iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumu aprēķins no saimnieciskās darbības ienākuma”, kā arī svītrots 2. pielikums “Iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumu aprēķina veidlapa”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI