SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
15. decembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Būvniecība
6
6

Ēku būvnoteikumos salāgo prasības vienāda veida ēku būvdarbiem

Stājas spēkā 15.12.2023.

FOTO: Zane Bitere, LETA.

Ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi”, kas stājas spēkā 15. decembrī, tiek vienādotas prasības būvniecības ieceres saskaņošanai paziņojuma un paskaidrojuma raksta būvniecības procesā, kā arī tiek precizēti gadījumi, kad būvniecības ieceres dokumenti nav vajadzīgi.

Līdz šim Ministru kabineta noteikumos Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” bija iekļauti vairāki izņēmumi, kas pieļāva vienkāršotu būvniecības ieceres saskaņošanu paziņojuma un paskaidrojuma raksta būvniecības procesā, tādējādi padarot procesu smagnēju, norādīts likumprojekta anotācijā.

Lai mazinātu dažāda veida izņēmumus, kurus nav iespējams kontrolēt ar Būvniecības informācijas sistēmas būvniecības lietā reģistrētajiem datiem, bija nepieciešams precizēt paziņošanas un paskaidrojuma raksta kārtību.

Turpmāk būvdarbiem, kurus varēs veikt, izmantojot paziņošanas vai paskaidrojuma raksta kārtību, netiks izvirzīti atšķirīgi nosacījumi.

Vienādotās prasības palīdzēs būvniecības projektu ierosinātājiem izvēlēties piemērotu būvniecības procesu ēkām, kā arī būvvaldēm mazāk tiks piemērots atšķirīgs regulējums, tostarp lēmuma pieņemšanas procesā, norāda Ekonomikas ministrija.

Turklāt šīs izmaiņas samazinās laiku, kas nepieciešams, lai sāktu un pabeigtu būvdarbus, jo noteiktajos gadījumos nevajadzēs gaidīt būvvaldes lēmumu, kura pieņemšana var aizņemt desmit darba dienas.

Pirmās grupas ēkas varēs būvēt bez dokumentiem

Iepriekš regulējums ietvēra vairākus vienkāršoto procedūru izņēmumus, kas sarežģīja uzraudzības procesu. Tādēļ ir precizēti paziņošanas un paskaidrojuma raksta kārtībā noteiktie izņēmumi.

Ar grozījumiem svītroti atšķirīgie nosacījumi pirmās grupas ēkas vai tās daļas atjaunošanas vai pārbūves būvdarbiem, ja būvniecība paredzēta ārpus publiskās ārtelpas vai publiskā ārtelpā, līdz ar to vienādojot prasības visās atļautajās teritorijās.

Grozījumi paredz, ka pirmās grupas sezonas ēkas no jauna būvēt vai novietot varēs visās atļautajās teritorijās, svītrojot līdz šim noteikto nosacījumu “meža zemēs un ārpus publiskās ārtelpas”. Tādējādi turpmāk visas pirmās grupas sezonas ēkas, kuru ekspluatācijas laiks nav ilgāks par vienu gadu un kuras tiek nojauktas līdz minētā termiņa beigām, varēs būvēt bez dokumentiem (bez saskaņojuma ar būvvaldi).

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” 1. pielikumam pirmās grupas ēkas ir arī vienstāva ēkas ar apbūves laukumu līdz 60 m2, tostarp mazēkas, t. i., siltumnīcas, nojumes, lapenes, kioski, kafejnīcas utt.

Palīgēkas varēs būvēt paziņošanas kārtībā

Savukārt paziņošanas kārtībā līdz šim varēja būvēt palīgēkas – tikai teritorijā, kas atrodas ārpus pilsētas un publiskās telpas. Pārējos gadījumos šādu ēku būvniecībai vajadzēja iesniegt paskaidrojuma rakstu. Turpmāk palīgēkas (mazēkas) neatkarīgi no atrašanās vietas varēs būvēt paziņošanas kārtībā – par būvniecību tikai paziņojot Būvniecības informācijas sistēmā un negaidot būvvaldes piekrišanu.

Līdz šim paziņošanas kārtībā varēja būvēt vai pārbūvēt ailas pirmās grupas ēkās, otrās grupas viena dzīvokļa dzīvojamās ēkās, palīgēkās vai lauku saimniecības nedzīvojamās ēkas nesošajās konstrukcijās tikai teritorijā, kas atrodas ārpus pilsētas un nav redzamas no ielas. Turpmāk neatkarīgi no ēkas atrašanās vietas iepriekšminētajās ēkās ailas varēs būvēt paziņošanas kārtībā – par būvniecību tikai paziņojot Būvniecības informācijas sistēmā un negaidot būvvaldes piekrišanu.

Otrās grupas palīgēkas līdz šim varēja nojaukt paziņošanas kārtībā, bet otrās grupas lauksaimniecības ēkām līdzīgas ēkas – ar paskaidrojuma rakstu. Turpmāk otrās grupas lauksaimniecības ēkas varēs nojaukt tāpat kā otrās grupas palīgēkas – ar paziņojumu par būvniecību.

Lai nodrošinātu lielāku skaidrību un sniegtu vajadzīgo informāciju par būvniecības ieceri, kas nevar tikt attēlota grafiski, turpmāk būvniecības ieceres dokumentiem būs jāpievieno skaidrojošais apraksts (tekstuāla informācija). Šī informācija būs noderīga gan būvvaldēm tiesiskuma kontrolei, kā arī Valsts zemes dienestam, reģistrējot vai aktualizējot kadastra datus Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI