NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
22. septembrī, 2023
Lasīšanai: 10 minūtes
11
11

Krievijā reģistrētie auto Latvijā. Pārkāpumi un iespējas sodīt

Publikācija ir papildināta ar Tieslietu ministrijas informāciju par to, ka norit darbs pie normatīvo aktu grozījumiem, kas liegtu Latvijas Republikā uzturēties Krievijā un Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. Izvairoties no normatīvajā regulējumā noteiktajām prasībām, sekotu Krievijā un Baltkrievijā reģistrēto transportlīdzekļu konfiskācija.

FOTO: Zane Bitere, LETA.

Krievijā reģistrētajām automašīnām ir aizliegts iebraukt Latvijā, līdz ar to tām drīz šeit vairs nevajadzētu atrasties. Tomēr attiecīgās automašīnas joprojām ir mūsu valstī, un daudzos gadījumos ar tām nesodīti tiek izdarīti pārkāpumi.

īsumā
  • No 12. septembra personām ar Krievijas Federācijā reģistrētajiem transportlīdzekļiem liegts iebraukt Eiropas Savienībā caur Latvijas–Krievijas un Latvijas–Baltkrievijas robežšķērsošanas vietām.
  • Ja persona atteiksies pildīt muitas iestādes norādījumus, tai skaitā doties atpakaļ uz Krievijas Federāciju vai Baltkrievijas Republiku, saskaņā ar normatīvajiem aktiem būs iespējams lemt par transportlīdzekļa konfiskāciju.
  • Nav zināms, cik Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu patlaban tiek ekspluatēti Latvijā, jo līdz šim tie mūsu valstī varēja iebraukt un izbraukt, nekontrolēti šķērsojot Eiropas Savienības iekšējās robežas.
  • Saskaņā ar normatīvajiem aktiem transportlīdzekļi, kas ir reģistrēti citā valstī, tostarp Krievijā, ceļu satiksmē Latvijā var piedalīties līdz trim mēnešiem. Pēc tam tie ir jāpārreģistrē Latvijā.
  • Pēdējā mēneša laikā pārreģistrēti divi transportlīdzekļi, kuriem līdz šim bija Krievijas numura zīmes. Tagad tiem ir izsniegtas Latvijas numura zīmes – abi ir retro spēkrati. Ikdienā lietojamu Krievijā reģistrētu automašīnu pārreģistrācija pašreiz netiek novērota.
  • Saistībā ar satiksmes noteikumu pārkāpumiem, kas fiksēti ar fotoradariem un izdarīti ar trešajās valstīs reģistrētajiem transportlīdzekļiem, automašīnas ar Krievijas numura zīmēm ierindojas otrajā vietā, proti, līdz šī gada 8. augustam veikti 7196 pārkāpumi. Pirmajā vietā ar 18 574 pārkāpumiem ierindojas Ukrainā reģistrētie transportlīdzekļi.
  • Ja Valsts policijas darbinieki klātienē fiksē transportlīdzekli ar Krievijas numura zīmi, kura vadītājs ir pārkāpis ceļu satiksmes noteikumus, pārkāpēju ir iespējams saukt pie atbildības. Ja šāds pārkāpums fiksēts ar fotoradaru, informāciju par transportlīdzekļa īpašnieku policija nevar iegūt, jo tai nav sadarbības līguma ar trešajām valstīm. 

No 12. septembra personām ar Krievijas Federācijā reģistrētajiem transportlīdzekļiem liegts iebraukt Eiropas Savienībā caur Latvijas–Krievijas un Latvijas–Baltkrievijas robežšķērsošanas vietām. Tas noteikts saskaņā ar Eiropas Komisijas 8. septembrī publiskoto skaidrojumu attiecībā uz Eiropas Savienības Padomes Regulas par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā, panta piemērošanu.

Norādīts, ka dalībvalstīm nevajadzētu ielaist ES teritorijā Krievijā reģistrētos transportlīdzekļus, jo tas uzskatāms par šai valstij noteikto sankciju pārkāpumu – aizliegtu preču importu.

Izņēmums – tranzīts un diplomātiskais transports

Komisija vēlāk papildināja skaidrojumu, akcentējot, ka sankciju atbilstoša un samērīga piemērošana ir dalībvalstu kompetencē. Respektīvi, tām patstāvīgi jāizlemj, kādā veidā sankciju nosacījumus pildīt. Komisijas skaidrojums nav juridiski saistošs. Aizvadītajā nedēļā visas trīs Baltijas valstis, kā arī Somija aizliedza Krievijā reģistrētajām automašīnām šķērsot robežu.

Līdz šim jau bija spēkā aizliegums Eiropas Savienības robežu šķērsot kravu pārvadātājiem, proti, Krievijas Federācijā reģistrētajiem vilcējiem un piekabēm. Minētais aizliegums neattiecas uz transportlīdzekļiem, kas paredzēti Eiropas Savienības un dalībvalstu diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību, tostarp delegāciju, vēstniecību un misiju, izmantošanai. Tāpat aizliegums neattiecas uz Krievijā reģistrētajiem autopārvadājumu uzņēmumiem, kuri pārvadā kravas ar autotransportu tranzītā caur Eiropas Savienību starp Kaļiņingradas apgabalu un Krieviju.

Ja persona atteiksies pildīt muitas iestādes norādījumus, tai skaitā doties atpakaļ uz Krievijas Federāciju vai Baltkrievijas Republiku, saskaņā ar normatīvajiem aktiem būs iespējams lemt par transportlīdzekļa konfiskāciju.

Latvijas Republikas tiesību akti paredz kriminālatbildību par sankciju neievērošanu.

Tādējādi Valsts ieņēmumu dienests (VID), kas pārrauga muitas procedūras uz valsts robežas, aicina atturēties no atkārtotiem mēģinājumiem iebraukt Eiropas Savienībā caur dažādām robežšķērsošanas vietām.

Vēl trīs mēneši

12. septembrī pieņemtais lēmums aizliegt personām ar Krievijas Federācijā reģistrētajiem transportlīdzekļiem iebraukt mūsu valstī caur Latvijas–Krievijas un Latvijas–Baltkrievijas robežšķērsošanas vietām pagaidām neskar automašīnu, kas jau atrodas Latvijas teritorijā, ekspluatāciju, skaidro Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Komunikācijas departamenta vadītājas vietnieks Mārtiņš Mālmeisters.

Vienlaikus, kā norāda direkcijas pārstāvis, saskaņā ar normatīvajiem aktiem transportlīdzekļi, kas ir reģistrēti citā valstī, tostarp Krievijā, ceļu satiksmē Latvijā var piedalīties līdz trim mēnešiem. Pēc tam tie ir jāpārreģistrē Latvijā. Tomēr pastāv vairāki nosacījumi.

Ja Krievijā reģistrētu transportlīdzekli vēlas uz laiku pārreģistrēt Latvijā, tam ir jāatbilst vairākiem kritērijiem, proti, transportlīdzeklim jāsaņem sertifikāts par atbilstību Eiropas Savienības prasībām.

Savukārt personai, kura veic transportlīdzekļa pārreģistrāciju, jābūt uzturēšanās atļaujai vai citam dokumentam, kas atļauj uzturēties Latvijā, kā arī jāveic visas ar transportlīdzekli un muitu saistītās darbības. “Ņemot vērā, ka Krievijā reģistrētie transportlīdzekļi vairs nevar iebraukt Latvijā, uzskatām, ka pēc trim mēnešiem tie vairs nevarēs piedalīties ceļu satiksmē un to vadītājus varēs sodīt par noteiktajā kārtībā nereģistrētu transportlīdzekļu izmantošanu. Līdz ar to, visticamāk, attiecīgajiem transportlīdzekļiem triju mēnešu laikā būs jāizbrauc no Latvijas,” klāsta M. Mālmeisters. Personām atļauts no Eiropas Savienības atgriezties Krievijā ar vieglajiem transportlīdzekļiem, kas reģistrēti Krievijā, ja tie netiek deklarēti kā preces un tiek izmantoti tikai kā pārvietošanās līdzeklis.

CSDD Transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā pēdējā mēneša laikā pārreģistrēti divi transportlīdzekļi, kam līdz šim bija Krievijas numura zīmes. Tagad tiem ir izsniegtas Latvijas numura zīmes – abi ir retro spēkrati.

Ikdienā lietojamu Krievijas automašīnu pārreģistrācija pašreiz netiek novērota, informē CSDD pārstāvis.

Pārkāpumu skaits – liels, sodi nesasniedz vainīgos

Automašīnas ar Krievijas Federācijas reģistrācijas numuriem Latvijā lielākā skaitā parādījās kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gada 24. februārī. Vienlaikus nav zināms, cik Krievijā reģistrētu transportlīdzekļu patlaban tiek ekspluatēti Latvijā, jo līdz šim tie mūsu valstī varēja iebraukt un izbraukt, nekontrolēti šķērsojot Eiropas Savienības iekšējās robežas, tostarp Latvijas–Lietuvas un Latvijas–Igaunijas robežu, skaidro Valsts robežsardzes Stratēģiskās attīstības un sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Dana Kokareviča.

Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu skaits, kas Latvijā izdarīti ar Krievijā reģistrētajām automašīnām, ir prāvs. Saskaņā ar CSDD datiem par satiksmes noteikumu pārkāpumiem, kas fiksēti ar tehniskajiem līdzekļiem (fotoradariem) un izdarīti ar trešajās valstīs reģistrētajiem transportlīdzekļiem, automašīnas ar Krievijas numura zīmēm patlaban ierindojas otrajā vietā: 2021. gadā – 16693, 2022. gadā – 21076, bet līdz šī gada 8. augustam – 7196 pārkāpumi. Pirmo vietu šogad attiecīgi ar 5172, 28 487 un 18 574 pārkāpumiem ieņem Ukrainā reģistrētie transportlīdzekļi. Tas, visticamāk, skaidrojams ar kara bēgļu lielo skaitu, kas Latvijā krasi pieaudzis kopš aizvadītā gada, atzīst CSDD pārstāvis. Savukārt trešajā vietā ierindojas Moldovā reģistrētie transportlīdzekļi ar 1996 pārkāpumiem šogad, 3656 – pērn un 3445 – aizpērn.

Kā liecina Valsts policijas (VP) dati, līdz šī gada 20. septembrim fiksēti 495 ar Krievijā reģistrētajiem transportlīdzekļiem izdarīti ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumi.

Visvairāk – 410 – pārkāpumu saistīti ar atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

Tam seko 11 pārkāpumi par braukšanu ar valsts standartam neatbilstošu numura zīmi. Jāatgādina, ka pēc tam, kad pērn uz Latvijas ceļiem bieži tika novēroti auto ar nenosakāmas izcelsmes numura zīmēm, par šādu pārkāpumu tika noteikta kriminālatbildība. Kopš konkrētā norma ir stājusies spēkā, viltotu numura zīmju skaits uz ceļiem Latvijā ir samazinājies. 10 gadījumos fiksēta tādu noteikumu pārkāpšana, kas reglamentē brīdinājuma signāla došanas kārtību. Turpretī agresīva braukšana konstatēta divos gadījumos.

Ja Valsts policijas darbinieki klātienē fiksē transportlīdzekli ar Krievijas numura zīmi, kura vadītājs ir pārkāpis ceļu satiksmes noteikumus, pārkāpēju ir iespējams saukt pie atbildības, skaidro Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Līna Bagdone. Ja šāds pārkāpums fiksēts ar fotoradaru, informāciju par transportlīdzekļa īpašnieku policija nevar iegūt, jo tai nav sadarbības līguma ar trešajām valstīm par informācijas apmaiņu saistībā ar ceļu satiksmē izdarītajiem pārkāpumiem.  

UZZIŅAI

Tieslietu ministrija 22. septembrī nāca klajā ar informāciju par nodomu iesniegt Saeimā likumprojektu tiesiskā regulējuma izmaiņām, kas liegtu Latvijas Republikā uzturēties Krievijā un Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. Izvairoties no normatīvajā regulējumā noteiktajām prasībām, sekotu Krievijā un Baltkrievijā reģistrēto transportlīdzekļu konfiskācija.

Plānotās izmaiņas paredzētu Latvijas teritorijā iebraukušo transportlīdzekļu ar Krievijas un Baltkrievijas reģistrācijas numuriem īpašniekiem uzlikt pienākumu noteiktā laikā šos transportlīdzekļus pārreģistrēt Latvijas Republikā, noteiktu sekas un transportlīdzekļu īpašnieku atbildību šo pienākumu nepildīšanas gadījumā, kā arī novērstu šo personu izvairīšanos no atbildības par ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu, informē Tieslietu ministrija.

Gadījumā, ja trīs mēnešu laikā netiktu veikta transportlīdzekļa pārreģistrācija vai izbraukšana no Latvijas, sekotu sankcijas, tostarp transportlīdzekļa konfiskācija.

Plašāk par tēmu >>

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI