E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32462
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Darba tiesisko attiecību nodibināšana, vadot zemnieku saimniecību, nav obligāta

J
jautā:
19. aprīlī, 2024
Artūrs

Labdien! Vai, dibinot zemnieku saimniecību, īpašniekam sevi ir jāpieņem darbā un jāmaksā alga? Vai arī ir iespējams nemaksāt sev uzņēmuma pirmajos darbības mēnešos, lai varētu visus līdzekļus tajā ieguldīt? Vai uzņēmums var pastāvēt bez algotiem darbiniekiem, līdz apgrozījums atļauj pieņemt darbiniekus? 

A
atbild:
22. aprīlī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Latvijas normatīvo tiesību aktu regulējums zemnieku saimniecības īpašniekam dod tiesības zemnieku saimniecības darbu organizēt dažādos veidos. Zemnieku saimniecības īpašnieks, vadot zemnieku saimniecību, ir tiesīgs ar to stāties darba tiesiskajās attiecībās, slēdzot darba līgumu. Šādā gadījumā zemnieku saimniecībai tās darbiniekam saskaņā ar likuma prasībām būs pienākums maksāt vismaz valstī noteikto minimālo algu.  

Tomēr darba tiesisko attiecību pastāvēšana zemnieku saimniecības gadījumā nav obligāta prasība, un saimniecība var pastāvēt arī bez algotiem darbiniekiem. Ja zemnieku saimniecības īpašnieks, nebūdams darba tiesiskajās attiecībās ar zemnieku saimniecību, veic zemnieku saimniecības vadības funkciju un gūst no šādas darbības ienākumus (vai ieņēmumus), tad atbilstoši likuma Par valsts sociālo apdrošināšanu 1. panta pirmās daļas 3. punktam zemnieku saimniecības īpašnieks ir uzskatāms par pašnodarbināto. Tiesa, atšķirībā no darba tiesiskajām attiecībām atlīdzības saņemšana zemnieku saimniecības īpašniekam par saimniecības vadīšanu šādā gadījumā nav obligāta. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 260 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas