E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32382
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Ja viens no kopīpašniekiem apzināti kaitē kopīpašumam

J
jautā:
13. aprīlī, 2024
Kristīne

Labdien! Dzīvoju vienā no diviem daudzdzīvokļu namiem, kas ir kopīpašums. Jau gadiem viens no īpašniekiem, kura īpašumā ir vairāki dzīvokļi abās ēkās, dara visu iespējamo, lai apzināti kaitētu kopīpašumam un nepieļautu nekādus uzlabojumus. Tā rezultātā nav iespējams veikt ēku remontu, sakārtot pagalmu, kā arī piesaistīt kādu no pieejamajiem līdzfinansējumiem. Ēku stāvoklis ievērojami pasliktinās. Kad īpašnieki tomēr vienojas par uzlabojumiem, iepriekš minētā persona vēršas būvvaldē, pilsētas attīstības pārvaldē u. c., lai kavētu vai pilnībā apstādinātu uzsāktos darbus. Īpašniekiem tiek radīti zaudējumi un papildu izmaksas desmitiem tūkstošu eiro apmērā. Tiesā ir uzsākts kopīpašumu sadales process. Kā ir iespējams saukt konkrēto personu pie atbildības par apzinātu kaitniecību? 

A
atbild:
26. aprīlī, 2024
Ekonomikas ministrija
Evita Urpena, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Personu, kura rīkojas prettiesiski un ir pārkāpusi tiesību normas, var saukt pie atbildības. No jautājuma nav secināma kādas tiesību normas pārkāpšana. Tomēr Civillikuma 1779. pants noteic: katram ir pienākums atlīdzināt zaudējumus, ko viņš ar savu darbību vai bezdarbību nodarījis. Līdz ar to jums ir tiesības celt prasību par zaudējumu piedziņu vispārējās jurisdikcijas tiesā pret kopīpašnieku, kurš ar savu darbību vai bezdarbību ir nodarījis jums zaudējumus. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 74. panta trešās daļas 3. punktu prasītājs ir tiesīgs rakstveidā grozīt prasības pamatu vai priekšmetu vai palielināt prasījumu apmēru, iekams nav uzsākta lietas izskatīšana pēc būtības. Tātad, ja jautājumā minētajā procesā nav uzsākta lietas izskatīšana pēc būtības, jūs varat prasību papildināt ar jaunu prasījumu. 

“Normatīvie akti dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā neregulē situācijas attiecībā uz kopīpašnieka atbildību par apzinātu kaitniecību. Vienlaikus norādāms, ka Civillikumā līdz ar veiktajiem grozījumiem, kas stājās spēkā 2022. gada 1. maijā, tika ietverts 1074. prim pants, kas regulē šādas situācijas, un tā pirmā daļa noteic, ka kopīpašnieku vairākums pēc kopīpašnieka daļu lieluma var prasīt tā kopīpašnieka daļas atsavināšanu, kurš kopīpašumā, ļaunprātīgi izlietojot savas tiesības vai nepildot pienākumus kā krietnam un rūpīgam saimniekam, rada pārējiem kopīpašniekiem vai trešajām personām būtisku kaitējumu,” norāda Ekonomikas ministrija.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas