E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32061
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Par svešas mantas iznīcināšanu Krimināllikumā ir paredzēts sods

J
jautā:
13. martā, 2024
Ilze

Labdien! Kā rīkoties šādā situācijā? Mana mamma dzīves laikā pamatā dzīvoja pie mazmeitas, tādēļ pēc mammas nāves visas viņas mantas atrodas viņas istabā attiecīgajā mājā. Esmu vienīgā mantiniece, citu bērnu mammai nav. Esmu iesniegusi dokumentus mantojuma nokārtošanai, bet ir problēma ar mammas personīgajām mantām. Nav iespējams vienoties ar mājas īpašnieci par to pārņemšanu. Šobrīd mājas īpašniece ir noteikusi, ka aprīlī viņa mantas iznīcinās. Esmu norādījusi, ka situācijā, kad nav iespējams vienoties sarunu ceļā, ieradīšos paņemt mantas pēc mantojuma oficiālās apstiprināšanas (jūnijā). Kā ir likumiski pareizi rīkoties šajā gadījumā? Vai mājas īpašniecei ir tiesības mantas iznīcināt, pirms man ir oficiāli apstiprināts mantojums? Vai viņai ir pienākums nodrošināt man pieeju mantu paņemšanai un aizvešanai, kad man fiziski ir šāda iespēja, nevis tad, kad viņa liek? Paldies par atbildi! 

A
atbild:
18. martā, 2024

Krimināllikuma 185. pantā paredzēta atbildība par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu. Vairāk par to, kas ir mantas iznīcināšana vai bojāšana, varat izlasīt LV portālā publicētajā e-konsultācijā “Kas ir mantas iznīcināšana vai bojāšana likuma izpratnē”. 

Tāpat LV portālā ir publicētas e-konsultācijas “Rīcība ar atrastajām mantām” un “Kā rīkoties, ja izīrētājs neatdod svešu mantu”, kurās varat atrast atbildes uz konkrētajiem jautājumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas