E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31799
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Ja ir pamatotas aizdomas par likumpārkāpumu, jāziņo policijai

J
jautā:
12. februārī, 2024
Inese

Labdien! Vai man kā līdzcilvēkam ir jāziņo par pieauguša vīrieša (ap 40 gadiem), iespējams, intīmām attiecībām ar nepilngadīgu meiteni? Vai ir nepieciešami pierādījumi (piemēram, video vai attēli ar šiem diviem cilvēkiem), vai arī pietiek tikai ar aizdomām?

A
atbild:
13. februārī, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Krimināllikuma (KL) 161. pantu par dzimumakta, anāla vai orāla akta izdarīšanu vai dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, vai citādas seksuāla rakstura darbības izdarīšanu fiziskā saskarē ar cietušā ķermeni, ja tas izdarīts ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, un to izdarījusi pilngadīga persona, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu.

Vienlaikus KL ir paredzēta kriminālatbildība par pavešanu netiklībā un pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās (KL 162. un 162.1 pants).

Ja jūsu rīcībā ir pamatotas aizdomas, ka pilngadīga persona varētu veikt noziedzīgu nodarījumu pret nepilngadīgo, noteikti aicinām ziņot Valsts policijai (VP), kuras kompetencē ir ne tikai kriminālprocesa uzsākšana, bet arī preventīvu darbību veikšana personas atturēšanai no iespējama noziedzīga nodarījuma veikšanas.

Proti, ziņošanu nevajadzētu atlikt tikai tādēļ, ka jūsu rīcībā, piemēram, nav uzskatāmu pierādījumu.

Kā iepriekš LV portālam norādījusi ilggadēja VP darbiniece Inese Ratfeldere, jebkura informācija, kas nonāk policijas rīcībā, tiek reģistrēta, izvērtēta un analizēta, tādējādi, ja ir aizdomas par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, viņa mudina vienmēr par notikušo ziņot policijai.

Ja pēc saņemtās informācijas izvērtēšanas sākotnēji nevar uzsākt kriminālprocesu, policija var veikt operatīvo pārbaudi un ar citiem līdzekļiem un metodēm nostiprināt pārbaudāmo faktu, un pēc tam uzsākt kriminālprocesu.

VP kontaktinformācija pieejama šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas