E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31942
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības uz mobilā telefona sarunu izrakstu saņemšanu

J
jautā:
04. martā, 2024
Anna

Labdien! Vēlos uzzināt, vai ir iespējams saņemt miruša pirmās pakāpes radinieka detalizētu zvanu izrakstu no mobilo sakaru operatora par pēdējiem diviem trim gadiem. Kāda ir informācijas pieprasīšanas kārtība? Kādi dokumenti ir nepieciešami? Cik ilgi zvanu izraksti tiek glabāti? 

A
atbild:
02. aprīlī, 2024

Elektronisko sakaru likuma 36. pants noteic, ka elektronisko sakaru komersanta un galalietotāja savstarpējās tiesības, pienākumus un atbildību nosaka elektronisko sakaru pakalpojumu līgums. Elektronisko sakaru pakalpojumu līgumu noslēdz rakstveidā vai elektroniski. 

Saglabājamo datu apstrādes un izsniegšanas kārtību reglamentē minētā likuma 99. pants: 

  • Saglabājamie dati tiek saglabāti un normatīvajos aktos noteiktajā gadījumā un kārtībā nodoti pirmstiesas izmeklēšanas iestādēm, operatīvās darbības subjektiem, valsts drošības iestādēm, prokuratūrai un tiesai, lai aizsargātu valsts un sabiedrisko drošību vai nodrošinātu noziedzīgu nodarījumu novēršanu, atklāšanu vai izmeklēšanu, kriminālvajāšanu, krimināllietu iztiesāšanu, kā arī Konkurences padomei, pamatojoties uz tiesneša lēmumu, izmeklējot konkurences tiesību pārkāpumus, kas izpaužas kā aizliegtas vienošanās, un Patērētāju tiesību aizsardzības centram, pamatojoties uz tiesneša lēmumu, izvērtējot ražotāja, pārdevēja vai pakalpojuma sniedzēja darbības atbilstību patērētāju kolektīvajām interesēm. 
  • Elektronisko sakaru komersants nodrošina saglabājamo datu glabāšanu 18 mēnešus, kā arī to nodošanu šā panta pirmajā daļā minētajām institūcijām pēc to pieprasījuma. 

Tādējādi elektronisko sakaru komersanta tiesības un galalietotāja tiesības un pienākumi tiek regulēti ar pušu savstarpēji noslēgto līgumu. Tā kā jūs neesat viena no minētā līguma pusēm, elektronisko sakaru komersantam ir tiesības atteikt jums izsniegt cita galalietotāja saglabājamos datus. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas