E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31940
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Partnerība ir jauns tiesību institūts

J
jautā:
03. martā, 2024
Solvita

01.07.2024. stāsies spēkā grozījumi Notariāta likumā, kas paredz iespēju pie zvērināta notāra pilngadīgām personām nostiprināt viena vai dažāda dzimuma partnerattiecības, tādējādi nostiprinot šo attiecību juridisko, sociālo un ekonomisko aizsardzību. Līdz ar grozījumiem Notariāta likumā stāsies spēkā saistīti grozījumi Fizisko personu reģistra likumā par ziņu par partnerību vai tās izbeigšanu iekļaušanu Fizisko personu reģistrā spēkā stāšanos, kā arī grozījumi Maksātnespējas likumā, likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, likumā “Par valsts pensijām”, likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” un Pacientu tiesību likumā. Vai šie grozījumi Notariāta likumā būs saistīti ar grozījumiem Imigrācijas likumā, paredzot partnerattiecību institūta integrēšanu un nodrošinot ārvalstniekam tādu pašu tiesisko statusu un tiesības kā Latvijas Republikas pilsoņa ģimenes loceklim attiecībā uz ieceļošanu, uzturēšanos (termiņuzturēšanās atļauju) un nodarbinātību Latvijas Republikā? 

A
atbild:
16. aprīlī, 2024

Vispirms vēlamies uzsvērt, ka jebkurš gadījums attiecībā uz ieceļošanu, uzturēšanos (termiņuzturēšanās atļauju) un nodarbinātību Latvijas Republikā tiek vērtēts individuāli. 

Proti, balstoties uz personu atšķirīgajiem dzīvesgājumiem (radniecība, nodarbinātība, ieceļošanas mērķis u. c.), arī šī jautājuma kontekstā ikviens gadījums tiks vērtēts individuāli. 

No šī gada 1. jūlija grozījumu pakete attiecas uz Notariāta likumu, Pacientu tiesību likumu, likumu “Par valsts pensijām” un likumu “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”. 

Ņemot vērā, ka partnerība ir jauns tiesību institūts, nevaram izslēgt, ka līdz ar praksi jeb reālajiem gadījumiem būs nepieciešams veikt grozījumus un izmaiņas arī citos likumos. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas