E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30009
Lasīšanai: 3 minūtes

Maternitātes pabalsta piešķiršanas nosacījumi

J
jautā:
25. jūlijā, 2023
Alise

Vai tiek atmaksāta darbnespējas lapa B (maternitātes pabalsts) saistībā ar došanos dekrētā, ja slimots vairāk par 52 nedēļām triju gadu laikā?

A
atbild:
27. jūlijā, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Maternitātes pabalstu var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā persona, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B.

Tiesībām uz maternitātes pabalstu ir arī kvalifikācijas periods – sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) maternitātes pabalsta apdrošināšanai veiktas ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Maternitātes pabalstam apdrošināšanas gadījuma iestāšanās diena ir grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena.

Sociālās apdrošināšanas kvalifikācijā visiem prasītajiem mēnešiem (trim vai sešiem) nav jābūt tieši pirms pabalsta pieprasīšanas. Tomēr ir svarīgs sociāli apdrošinātas personas statuss tajā brīdī, kad iestājas apdrošināšanas gadījums.

Kvalifikācijas periodā, neatkarīgi no obligāto iemaksu veikšanas, ieskaita arī laiku, kurā cilvēks, būdams darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, noteiktajā sešu mēnešu vai 24 mēnešu periodā ir atradies pārejošā darbnespējā.

Maternitātes pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa saistībā ar grūtniecību). Noteiktajā 12 mēnešu periodā netiek ieskaitītas pārejošas darbnespējas dienas (darbnespējas lapa B), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, kā arī bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas.

Tātad, ja jūs uz apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienu būsiet sociāli apdrošināta persona un izpildīsies kvalifikācijai nepieciešamais periods, jums būs tiesības uz maternitātes pabalstu.

Nosacījums, ka darbnespējas periods nevar būt ilgāks par 52 nedēļām triju gadu periodā, ir attiecināms vienīgi uz slimības pabalsta piešķiršanu un izmaksu. Uz maternitātes pabalsta piešķiršanu un izmaksu šis nosacījums nav attiecināms.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 190 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas