E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29927
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Vide
1
1

Vides trokšņi

J
jautā:
18. jūlijā, 2023
Liena

Labdien! Dzīvojam privātmājā, pilsētā. Kaimiņam traucē mana suņa riešana. Sākumā traucēja pa nakti, tāpēc sunim iegādājāmies pretriešanas siksniņu, tā nelīdzēja. Suni naktī turam istabā. Diemžēl tagad kaimiņam traucē, ka suns mēdz ierieties arī pa dienu (dienās rej reti, ja gar sētu garām iet cits suns). Sunim ir arī voljers, kas atrodas netālu no mūsu sētas, bet kaimiņš viņu redz. Suns dienā voljerā atrodas tikai tad, kad ir ciemiņi vai esam izbraukuši. Vai ir kādi noteikumi, kas nosaka, kur voljers drīkst atrasties? Cik tuvu pie mūsu žoga voljers drīkst atrasties, lai netraucētu kaimiņam? Šobrīd kaimiņam traucē voljers. Viņš ir izteicis draudus, ka nāks mūsu sētā un suni palaidīs vaļā.

A
atbild:
07. augustā, 2023

Vides trokšņu pieļaujamās robežas ir noteiktas Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumu Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” 2. pielikumā “Vides trokšņa robežlielumi un to novērtēšana”.

Cita starpā paskaidrojam, ka mājdzīvnieku turēšanā ir jāievēro Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumu Nr. 266 “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai” prasības.

  1. Vides trokšņa robežlielumi

Nr.
p. k.

Apbūves teritorijas izmantošanas funkcija

Trokšņa robežlielumi1

Ldiena
(dB(A))

Lvakars
(dB(A))

Lnakts
(dB(A))

1.1.

Individuālo (savrupmāju, mazstāvu vai viensētu) dzīvojamo māju, bērnu iestāžu, ārstniecības, veselības un sociālās aprūpes iestāžu apbūves teritorija

55

50

45

1.2.

Daudzstāvu dzīvojamās apbūves teritorija

60

55

50

1.3.

Publiskās apbūves teritorija (sabiedrisko un pārvaldes objektu teritorija, tai skaitā kultūras iestāžu, izglītības un zinātnes iestāžu, valsts un pašvaldību pārvaldes iestāžu un viesnīcu teritorija) (ar dzīvojamo apbūvi)

60

55

55

1.4.

Jauktas apbūves teritorija, tai skaitā tirdzniecības un pakalpojumu būvju teritorija (ar dzīvojamo apbūvi)

65

60

55

1.5.

Klusie rajoni apdzīvotās vietās

50

45

40

Dzīvojot privātmājā, kaimiņiem ir jārēķinās, ka tās īpašnieki var turēt mājdzīvniekus, t. sk. suņus. Ja ar suņa riešanu netiek pārkāpti noteiktie trokšņu robežlielumi, jūsu rīcībā nav konstatējama tiesību aktu pārkāpšana.

Savukārt attiecībā uz kaimiņa iespējamo rīcību iekļūt svešā īpašumā un palaist suni ārpus nožogotas (ierobežotas) teritorijas paskaidrojams, ka šāda kaimiņa rīcība būtu prettiesiska un tā var apdraudēt paša kaimiņa un citu cilvēku dzīvību un veselību, piemēram, ja jūsu suns, nonākot brīvībā, sakostu kaimiņu vai citas personas vai nodarītu kaitējumu īpašumam vai citiem dzīvniekiem. Par draudu izteikumu ar iesniegumu būtu jāvēršas pašvaldības policijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas