E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29790
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai BKA laikā var saņemt autoratlīdzību

J
jautā:
27. jūnijā, 2023
Sintija

Šobrīd man ir algots darbs un saņemu arī autoratlīdzību (mazāk par minimālo mēnešalgu katru mēnesi, neesmu reģistrēta kā pašnodarbināta persona). Drīz došos dekrētā. Vai, atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, varu turpināt saņemt autoratlīdzību (mazāka par minimālo mēnešalgu), vienlaikus saņemot arī pilnu bērna kopšanas atvaļinājuma pabalsta apmēru?

A
atbild:
29. jūnijā, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Sociālās apdrošināšanas pabalstu mērķis ir kompensēt apdrošinātajai personai zaudētos darba ienākumus sociālā riska iestāšanās gadījumā. Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā, ja persona neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbinātā persona zaudē ienākumus darba nespējas dēļ. Tas nozīmē, ka vienlaikus nevar saņemt maternitātes pabalstu un ienākumus.

Personai, kura gūst ienākumus vecāku pabalsta saņemšanas laikā, netiek liegta vecāku pabalsta izmaksa, bet tiek ierobežots vecāku pabalsta izmaksas apmērs. Vecāku pabalsta saņēmējam, kurš bērna kopšanas laikā ir nodarbināts un neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, pabalstu izmaksā 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Ja autoratlīdzības saņēmējs izvēlas nereģistrēt saimniecisko darbību un izmantot īpašo autoratlīdzības režīmu, tad valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (turpmāk VSAOI) nomaksu par saņemto autoratlīdzību veic autoratlīdzības izmaksātājs. Ja šādam autoratlīdzības saņēmējam vecāku pabalsta saņemšanas laikā autoratlīdzības izmaksātājs veiks VSAOI no autoratlīdzības, neatkarīgi no izmaksātās autoratlīdzības apjoma vecāku pabalsts tiks izmaksāts 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Vecāku pabalsts ierobežotā apmērā (50% apmērā no piešķirtā pabalsta) tiks izmaksāts arī tad, ja autoratlīdzības saņēmējs reģistrēs savu saimniecisko darbību un veiks VSAOI no autoratlīdzības kā pašnodarbinātais un autoratlīdzības ienākums pārsniegs valstī noteikto minimālo darba algu, 620 eiro mēnesī.

Ja autoratlīdzības saņēmējs reģistrēs savu saimniecisko darbību un VSAOI veiks kā pašnodarbinātais, kura autoratlīdzības ienākums nesasniegs minimālo darba algu (620 eiro), un autoratlīdzības saņēmējs maksās 10% tikai pensiju apdrošināšanai, tad autoratlīdzības saņēmējam būs tiesības saņemt vecāku pabalstu piešķirtajā apmērā.

Tātad vecāku pabalsta izmaksa netiek ierobežota tam pašnodarbinātajam, kurš izvēlējies vispārējo nodokļu režīmu un kura ienākums mēnesī nesasniedz minimālo darba algu (620 eiro). No jūsu minētās situācijas izriet, ka tiesības uz vecāku pabalstu laikā, kad autoratlīdzības izmaksātājs veiks VSAOI nomaksu, jums būs samazinātā apmērā, t. i., 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 187 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas