E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29738
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā tiks aprēķināts maternitātes pabalsts, ja grūtniecības laikā bijusi darbnespēja

J
jautā:
20. jūnijā, 2023
Renāta

Labdien! Šobrīd esmu stāvoklī, un manas sliktās pašsajūtas dēļ, lai saglabātu bērniņu, ārsts grib atvērt slimības labu no otrā mēneša. Cik stipri tas ietekmēs manu maternitātes pabalstu, ja es vairs nevarēšu strādāt līdz bērna piedzimšanai?

A
atbild:
27. jūnijā, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Maternitātes pabalstu var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B.

Tiesībām uz maternitātes pabalstu ir arī kvalifikācijas periods: sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) maternitātes apdrošināšanai veiktas ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Sociālās apdrošināšanas kvalifikācijā visiem prasītajiem mēnešiem (trim vai sešiem) nav jābūt tieši pirms pabalsta pieprasīšanas. Taču svarīgs ir sociāli apdrošinātas personas statuss tajā brīdī, kad iestājas apdrošināšanas gadījums.

Maternitātes pabalstam apdrošināšanas gadījuma iestāšanās diena ir grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena.

Kvalifikācijas periodā neatkarīgi no obligāto iemaksu veikšanas ieskaita arī laiku, kurā cilvēks, būdams darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, noteiktajā sešu mēnešu vai 24 mēnešu periodā ir atradies pārejošā darbnespējā.

Maternitātes pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību). Noteiktajā 12 mēnešu periodā netiek ieskaitītas pārejošas darba nespējas dienas (darba nespējas lapa “B”), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, kā arī bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas.

Ja visā vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā alga nav bijusi pārejošas darba nespējas, grūtniecības/dzemdību atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma dēļ, tad vidējo iemaksu algu nosaka par citu 12 mēnešu periodu, atkāpjoties līdz pirmajam mēnesim, kurā bija iemaksu alga (pirms attaisnojošo periodu iestāšanās).

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 190 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas