E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28243
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Vai ārvalstī reģistrētam auto ir nepieciešams OCTA polises apliecinājums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2023
Artūrs

Sveiki! Braucu ar Francijā reģistrētu automašīnu, un mani apturēja ceļu policija, lūdza uzrādīt OCTA polisi, kuras man nebija līdzi (palika mājās). Policists apgalvoja, ka nemāk, izmantojot datubāzes, pārbaudīt ārzemēs izsniegtas OCTA. Saņēmu sodu, ka nav veikta OCTA. Iepazīstoties ar Ceļu satiksmes likuma pantiem, kuri man bija norādīti lēmumā par soda piešķiršanu, konstatēju, ka neviens pants man neliek uzrādīt OCTA polisi, bet transportlīdzeklim vienkārši ir jābūt veiktai OCTA, kas man bija. Tāpat Administratīvās atbildības likumā norādīts, ka iestādei, nevis man ir jāpierāda pārkāpums. Šajā gadījumā policijas nekompetences (nemāk pārbaudīt) dēļ man tika uzlikts sods par pārkāpumu, kuru neesmu izdarījis. Uz maniem iebildumiem tika atbildēts, ka es varu lēmumu pārsūdzēt un tad uzrādīt polises oriģinālu, bet arī tā, manuprāt, ir likuma panta neievērošana attiecībā uz iestādes pienākumu pierādīt pārkāpuma esamību.

A
atbild:
17. janvārī, 2023
Valsts policija
Arturs Smilga, Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes uzraudzības un koordinācijas biroja priekšnieks

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likumā ietvertajām prasībām mehāniskā transportlīdzekļa vadītājam jābūt klāt šī likuma 25. panta 1. daļā minētajiem dokumentiem. Attiecībā uz Latvijas Republikā reģistrētiem transportlīdzekļiem Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (turpmāk tekstā – OCTA) polises klātbūtne nav obligāta, jo informācija par polises esamību ir pārbaudāma policijas rīcībā esošajās datubāzēs. Attiecīgi informācija par ārvalstīs reģistrētiem transportlīdzekļiem (un to vadītājiem) tiek iegūta, pamatojoties uz starptautiski noslēgto līgumu “Par Eiropas transportlīdzekļu un vadītāja apliecību informācijas sistēmu” (EUCARIS), savukārt EUCARIS ir ietverta informācija tikai par ES reģistrētiem transportlīdzekļiem, turklāt informācija var tikt izgūta tikai tādā apjomā, kādā tā tiek ievadīta attiecīgajā dalībvalstī. Tādējādi par ārvalstīs reģistrētiem transportlīdzekļiem arvien tiek rekomendēts nodrošināt OCTA polises klātbūtni, uz ko norāda arī OCTA likuma 16. panta 1. daļā ietvertās prasības, proti, (..) izbraucot ārpus Latvijas Republikas teritorijas, transportlīdzekļa vadītājam jābūt līdzi transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polisei.

Ņemot vērā, ka Pārvaldes rīcībā nav precizējošu datu par konkrēto situāciju, varam sniegt tikai virspusēju atbildi, proti, OCTA pārbaudes laikā, iespējams, gadījušās tehniskas problēmas ar informācijas sistēmas EUCARIS funkcionalitāti, tādējādi izgūti neprecīzi dati attiecībā par OCTA neesamību.

Lai izvairītos no šādām un līdzīgām situācijām, Pārvalde rekomendē, pārvietojoties ar Latvijas Republikā nereģistrētiem transportlīdzekļiem, kā arī izbraucot no Latvijas Republikas ar šeit reģistrētiem transportlīdzekļiem, nodrošināt OCTA polises klātbūtni, kuru uzrādīt pēc policijas darbinieka aicinājuma vai pieprasījuma (piemēram, pēc notikuša ceļu satiksmes negadījuma).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 178 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas