DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

OECD: jāstiprina Konkurences padomes loma finanšu un banku sektorā Latvijā 

Lai veicinātu Latvijas ekonomikas konkurētspēju Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) 25. aprīlī publiskotajā ziņojumā par Latvijas ekonomiku rekomendē stiprināt Konkurences padomes (KP) pilnvaras valsts kapitālsabiedrību konkurences neitralitātes nodrošināšanai un finanšu jeb banku sistēmas uzraudzībai Latvijā. 

2024. gada 25. aprīlī vizītē Latvijā ieradās OECD ģenerālsekretārs Matiass Kormans (Mathias Cormann), lai klātienē prezentētu jaunāko Ekonomikas pārskatu par Latviju un tajā sniegtās rekomendācijas Latvijas ekonomikas attīstībai.  

OECD ģenerālsekretārs M. Kormans uzsvēra, ka Latvijā pastāv zema klientu mobilitāte banku sektorā un vāja konkurence finanšu sistēmā, kas ir iemesls augstām aizņēmuma izmaksām, kas tādējādi samazinot uzņēmumiem iespējas saņemt aizdevumu. Tāpēc īpaši būtiski ir stiprināt KP lomu finanšu tirgu uzraudzībā un nozares konkurences politikas īstenošanā. Papildus OECD ziņojumā norādīts, ka ir nepieciešams paplašināt KP pilnvaras konkurences neitralitātes jomā, ņemot vērā, ka valsts kapitālsabiedrībām aizvien pastāv augsts risks negatīvi ietekmēt uzņēmumu izaugsmi un radīt šķēršļus jaunu uzņēmumu ienākšanai pakalpojumu nozarēs. Un secīgi OECD rekomendē paplašināt KP pilnvaras attiecībā uz tirgus izpētes veikšanu un normatīvo aktu novērtēšanas uzsākšanu, kā arī valsts kapitālsabiedrību lietderības izvērtēšanu. 

Konkurences noteikumu izpildes uzlabošanai, OECD rekomendē salāgot esošo Konkurences likumu ar ES Apvienošanās regulu, ieviešos stop the clock principu. Tas ļautu KP apturēt uzņēmumu apvienošanās izskatīšanu līdz brīdim, kamēr netiks sniegta iztrūkstošā informācija no apvienošanās tirgus dalībniekiem. Papildu OECD rekomendē KP turpināt iesākto darbu pie IT attīstības, palielinot KP resursus IT aprīkojuma un programmatūru izstrādei, kā arī personāla apmācībām. Tādējādi paplašinot KP IT laboratoriju un esošās iestrādnes kvalitatīvākai ex-post novērtējumu veikšanai. 

KP priekšsēdētājs Juris Gaiķis: “OECD rekomendācijas skaidri parāda, ka KP attīstās pareizajā virzienā un apzinās “vājos punktus”, kuri ir jāpilnveido, jo OECD rekomendācijas lielākoties saskan ar jau izstrādāto KP darbības stratēģiju 2023. – 2029. gadam un esošā Valdības rīcības plānā noteiktajām prioritātēm. Taču efektīva konkurence un tās attīstība ir tieši atkarīga no spēcīga un neatkarīga konkurences uzrauga, tāpēc ceram, ka attiecībā uz KP pilnvaru stiprināšu tiksim sadzirdēti arī no Latvijas politikas veidotāju puses.” 

Ar OECD Ekonomikas pārskatu par Latviju iepazīties OECD interneta vietnē: https://www.oecd.org/economy/latvia-economic-snapshot/ (pieejams angļu valodā), savukārt kopsavilkums latviešu valodā pieejams: https://www.em.gov.lv/lv/media/19041/download?attachment. 

Saskaņā ar OECD praksi šāda veida pārskati tiek publicēti reizi divos gados. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI