DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. februārī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma
2
2

Ieskats tiesvedības procesā. Kā Senāts izskata civillietas?

Lai sabiedrībai, īpaši tiesu lietu dalībniekiem, skaidrotu tiesvedības procesu kasācijas instancē, Augstākā tiesa izveidojusi video “Lietas ceļš Senātā – civillieta”.

Tas ir skaidrojums par to, kas notiek, kad lieta nonāk Senātā. Kā tiek izvēlēts, kurš tiesnesis strādās ar konkrēto lietu? Kā lietu sagatavo izskatīšanai? Kas ir rīcības sēde? Kā izlemj, vai lietu pieņems izskatīšanai kasācijā? Kā notiek lietas izskatīšana? Kā izmantot Senāta spriedumu datubāzi?

Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz senatori un tiesas darbinieki, ļaujot ieskatīties savā ikdienas darbā. Video skaidro tiesvedības procesa specifiku kasācijas instancē un ļauj saprast, cik pamatīgs darbs tiek ieguldīts katrā lietā, lai tā būtu ne tikai taisnīgs strīda atrisinājums konkrētajā lietā, bet ļautu arī prognozēt tiesvedības iznākumu līdzīgās lietās. Tas var kādam citam palīdzēt izlemt, vai tiesāties ir lietderīgi.

Tomēr, kā video noslēgumā saka Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs, Senātā izskatītai lietai ir vēl būtiskāka nozīme visai sabiedrībai.  Senāta praksei ir milzīga nozīme tiesību nodrošināšanā kopumā, jo stabila judikatūra un vienveidīga tiesu prakse ir pamats tiesiskumam un vienlīdzībai likuma priekšā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI