TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
Zaida Kalniņa
LV portāls
30. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 7 minūtes
11
11

Darbu sāk Latgales rajona tiesa

Tiesu teritoriālās reformas ietvaros 1. jūlijā darbu sāk apvienotā Latgales rajona tiesa. Iedzīvotājiem tiesas pieejamība ar iespēju iesniegt dokumentus tiks nodrošināta visās līdzšinējo tiesu atrašanās vietās: Daugavpilī, Krāslavā, Balvos, Preiļos, Ludzā un Rēzeknē. 

Tieslietu ministrijas publicētajā informācijā ir vēstīts, ka tiesu teritoriālās reformas mērķi ir efektivizēt tiesu darbu un samazināt tiesvedības termiņus. Reforma paredz, ka viena tiesu apgabala ietvaros tiek apvienotas vairāku tiesu darbības teritorijas, juridiski izveidojot vienu lielāku pirmās instances tiesu. Šā gada 2023. gada 24. martā, ievērojot likumā “Par tiesu varu” paredzēto kārtību, Tieslietu padome pieņēma lēmumu no 2023. gada 1. jūlija apvienot Rēzeknes tiesu un Daugavpils tiesu.

Latgales rajona tiesā no 1. jūlija strādās 38 tiesneši, sešas tiesnešu amata vietas šobrīd ir vakantas. Tiesā kopumā strādās 17 tiesnešu sastāvi ar specializāciju civillietās, deviņi tiesnešu sastāvi ar specializāciju zemesgrāmatu jautājumos un deviņi tiesnešu sastāvi ar specializāciju krimināllietās, kā arī trīs izmeklēšanas tiesneši.  

“Šobrīd nekādas izmaiņas apvienoto tiesu darba organizācijā, apmeklētāju un dokumentu pieņemšanā nav plānotas. Pagaidām nav paredzēts arī samazināt darbinieku skaitu vai grozīt tiesnešiem līdz šim noteiktās specializācijas. Tā kā tiesas darba organizatoriskie jautājumi ir priekšsēdētāja kompetencē, par iespējamām izmaiņām, ja tādas būs nepieciešamas, tiks lemts nākotnē, izvērtējot lietderību un nepieciešamību mainīt Latgales rajona tiesas tiesnešu specializāciju,” skaidro Latgales rajona tiesas priekšsēdētāja palīdze Vera Brituškina.

Latgales rajona tiesu vadīs līdzšinējais Rēzeknes tiesas priekšsēdētājs Pēteris Novičenoks un priekšsēdētāja vietnieki Sanita Rūtena-Laizāne (civillietu jautājumos) un Gunārs Siliņš (zemesgrāmatu jautājumos).

Kas jāzina apmeklētājiem

Izveidotās Latgales rajona tiesas tiesu namu adreses saglabājas līdzšinējās:

  • Daugavpilī – 18. novembra ielā 37 un Ģimnāzijas ielā 11;
  • Krāslavā – Lāčplēša ielā 19;
  • Preiļos – Talsu ielā 2;
  • Balvos – Bērzpils ielā 7a;
  • Ludzā – Stacijas ielā 44;
  • Rēzeknē – Dārzu ielā 24.

No 1. jūlija tiek mainītas Rēzeknes tiesas e-pasta adreses. Jaunās e-pasta adreses ir šādas: latgale@tiesas.lv, Zemesgrāmatu nodaļai – latgale@zemesgramata.lv. Latgales rajona tiesai Daugavpilī, Krāslavā, Preiļos, Balvos un Ludzā e-pasta adreses nav mainītas.

V. Brituškina atgādina, ka procesa dalībniekiem ir ieteicams pievērst uzmanību tiesas pavēstēs un paziņojumos norādītajai informācijai par lietas izskatīšanas vietu. Ja procesa dalībnieki nevar ierasties norādītajā tiesu namā, tad vēlams laikus sazināties ar tiesas darbiniekiem, lai rastu iespēju piedalīties lietas izskatīšanā videokonferences režīmā tuvākajā Latgales rajona tiesas namā vai arī izmantojot citus tehniskos risinājumus.

Visa informācija par Latgales rajona tiesas darbību, tiesu namu atrašanās vietām un kontaktinformācija iedzīvotājiem ir pieejama arī vietnē www.tiesas.lv – sadaļā “Tiesas”.

Kādi būs apvienošanas ieguvumi

Norādīts, ka Latgales rajona tiesas izveidošanai būs šādi būtiski ieguvumi: vienmērīgāka tiesu noslodze un lietu izskatīšanas termiņi, plašākas iespējas veidot tiesnešu specializāciju, racionāla tiesnešu kapacitātes un citu tiesas resursu izmantošana, kā arī sekmēta tiesas pieejamība.

Latgales rajona tiesas pārstāve ilustrē situāciju Latgales reģiona pirmās instances tiesās: “Statistika liecina, ka līdz reformai saņemto krimināllietu skaits uz vienu tiesneša amata vietu Daugavpils tiesā ievērojami pārsniedza Rēzeknes tiesā saņemto lietu skaitu. Savukārt civillietu un zemesgrāmatu specializācijas tiesnešu noslodzes rādītāji tik krasi neatšķīrās.  

Daugavpils tiesas noslodze krimināllietu specializācijā ir izveidojusies galvenokārt tādēļ, ka trūkst krimināllietu specializācijas tiesnešu. Tāpat noslodzi palielina tas, ka Daugavpilī atrodas vairākas valsts iestādes, kas saistītas ar daudzu izmeklēšanas un sodu izpildes jautājumu risināšanu, piemēram, Daugavgrīvas cietums, Valsts policijas Latgales reģiona pārvalde, Valsts robežsardzes Daugavpils pārvalde, Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrs un Daugavpils psihoneiroloģiskā slimnīca.

Viens no galvenajiem tiesu reformas mērķiem ir tiesnešu noslodzes izlīdzināšana un lietu izskatīšanas termiņu samazināšana. Daugavpils tiesas tiesnešu noslodzes rādītāji ir ietekmējuši krimināllietu izskatīšanas termiņus un neizskatīto lietu atlikumus. Tomēr vienlaikus jāatzīst, ka šī reformas mērķa sasniegšana tieši korelē ar tiesas iespējām uz vakantajām tiesneša amata vietām piesaistīt jaunos profesionāļus. Vakanto amatu aizpildīšana pašlaik ir liels izaicinājums ne tikai Latgales rajona tiesai, bet arī citām pirmās instances tiesām pārējos Latvijas reģionos.”

Kā pozitīvu aspektu tiesu reformai Latgales reģionā jaunizveidotās rajona tiesas pārstāve min arī tiesnešu specializācijas iespējas, tiesu prakses vienādošanu, nolēmumu kvalitātes paaugstināšanu, tiesas darbu un lietvedību vienveidošanu un optimizēšanu, kā arī sadarbības principu un informācijas apmaiņas pilnveidošanu ar citām tiesībsargājošām iestādēm – policijas iestādēm, prokuratūrām un brīvības atņemšanas vietām.                 

Ceļavārdi jaunajam darba cēlienam

Latgales rajona tiesas priekšsēdētājs Pēteris Novičenoks:

“Uzsākot jaunizveidotās Latgales rajona tiesas darbību, vēlos pateikties visiem Daugavpils un Rēzeknes tiesas tiesnešiem par ieguldīto darbu likumības un taisnīguma ideju labā. Paldies jums par ilgu gadu garumā sniegto ieguldījumu Latvijas tiesu sistēmas attīstībā. Lielu paldies vēlos teikt tiesnesim Jānim Šaušam, kurš vadīja Daugavpils tiesu līdz pat reformas īstenošanas beigām.

Saku paldies arī visiem Daugavpils un Rēzeknes tiesas darbiniekiem un Tiesu administrācijas darbiniekiem, kuri snieguši un turpinās sniegt savu atbalstu administratīvo jautājumu risināšanā saistībā ar reformas īstenošanas plāna pasākumiem. Īpašais paldies par pašaizliedzīgu iesaistīšanos visos reorganizācijas procesos ir sakāms mūsu tiesu māju “labajiem gariņiem” – Daugavpils tiesas priekšsēdētāja palīdzei A. Trokšai-Traško un Rēzeknes tiesas priekšsēdētāja palīdzei V. Brituškinai, un kanceleju vadītājiem A. Trukšānam, J. Lempai un L. Skutelei.

Raugoties nākotnē, vēlos paust cerību, ka Latgales rajona tiesa ne tikai pārmantos visu to labāko no Daugavpils un Rēzeknes tiesas darba un tradīcijām, bet arī vairos un radīs jaunu pievienoto vērtību tiesu sistēmā Latgales reģionā un Latvijā kopumā.”

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI