SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Papildinātas prasības pasažieru pārvadājumiem ar taksometru un vieglo automobili

Stājas spēkā 24.04.2024.

Pasažieru komercpārvadājumam ar taksometru no starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objekta (autoostas, dzelzceļa stacijas, lidostas, ostas) paredzēta brauciena maksimālā maksa un darbības zonas, norēķini ar fiksētā tirdzniecības vietā vai tiešsaistē iegādātu priekšapmaksu apliecinošu dokumentu – vaučeru.

FOTO: Paula Čurkste, LETA.

Autopārvadātājiem noteiktas jaunas prasības, lai novērstu nodokļu apiešanu, precizēta administratīvā atbildība par likuma normu pārkāpšanu, kā arī papildināts regulējums taksometru pārvadājumiem.

Izmaiņas paredz Autopārvadājumu likuma grozījumi, kas stājas spēkā 24. aprīlī.

Ar grozījumiem ierobežota tādu transportlīdzekļu izmantošana pasažieru komercpārvadājumos, kuriem Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir uzlicis liegumu.

Likuma 29. pantā noteikts: pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili/taksometru veic ar pārvadātāja īpašumā vai turējumā esošu M1 kategorijas vieglo automobili, attiecībā uz kuru transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā nav reģistrēts VID piemērots liegums izmantot autotransporta līdzekli komercpārvadājumos ar taksometru un vieglo automobili.

Valsts ieņēmumu dienests katru gadu Autotransporta direkcijai sniegs informāciju par licencēto pasažieru pārvadātāju uzņēmumos nodarbināto personu skaitu iepriekšējā gadā.

Likuma 33. pantā, kurā noteikts, ka autoostas, kuras apkalpo dotētos reģionālās nozīmes maršrutus, iedala kategorijās atbilstoši to apkalpotajai administratīvajai teritorijai, izejošajiem reisiem un apkalpoto pasažieru skaitam, papildināts deleģējums Ministru kabinetam noteikt:

  • dotētos reģionālās nozīmes maršrutus apkalpojošo autoostu obligāti sniedzamo pakalpojumu standartu;
  • dotētos reģionālās nozīmes maršrutus apkalpojošo autoostu pakalpojumu maksas saskaņošanai iesniedzamās informācijas apjomu un iesniegšanas termiņus;
  • kritērijus un gadījumus, kad Autotransporta direkcija dotētos reģionālās nozīmes maršrutus apkalpojošo autoostu īpašniekam vai valdītājam neapstiprina un uzdod pārrēķināt autoostas pakalpojumu maksu par dotēto reģionālās nozīmes maršrutu apkalpošanu;
  • dotētos reģionālās nozīmes maršrutus apkalpojošo autoostu pakalpojumu maksā iekļaujamo izmaksu maksimālos apmērus.

Pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru un vieglo automobili tiek ieviestas videi draudzīgākas prasības, tai skaitā jaunu oglekļa dioksīda izmešu maksimālā daudzuma aprēķina metodika automašīnām, kas pirmo reizi reģistrētas pēc 2020. gada 31. decembra. Tajā paredzēts, ka izmešu daudzums transportlīdzeklim ar ietilpību līdz septiņām sēdvietām nepārsniedz 180 gramus, bet ar ietilpību vairāk nekā septiņas sēdvietas – 240 gramus uz vienu kilometru.

Ar grozījumiem likumā precizēti administratīvie sodi par pārkāpumiem autopārvadājumu jomā, proti, personai, kura izvairās no šajā likumā noteiktā naudas soda izpildes, ir liegts izsniegt transportlīdzekļu vadītāja apliecību, reģistrēt transportlīdzekli vai veikt citas darbības; ieviesta administratīvā atbildība par tīmekļvietnes un mobilās lietotnes pakalpojumu sniegšanas noteikumu pārkāpšanu, transportlīdzekļa vadītāja nosūtīšanas noteikumu pārkāpšanu u. c.

Lai novērstu pasažieru apkrāpšanu gadījumos, kad negodprātīgi taksometru pakalpojumu sniedzēji pieprasa nesamērīgi augstu maksu, likumā paredzēts maksimālais tarifs braucienam ar taksometru no lidostas vai cita starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objekta.

Likuma 39. pants papildināts ar septīto daļu: pasažieru komercpārvadājuma ar taksometru no starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objekta (autoostas, dzelzceļa stacijas, lidostas, ostas) brauciena maksimālo maksu (tarifu), maksimālo papildmaksu un tādu braucienu maksu un darbības zonas, par kuriem norēķinās ar fiksētā tirdzniecības vietā (vai tiešsaistē) iegādātu šā likuma 35.1 panta trešās daļas 5. punktā minēto priekšapmaksu apliecinošu dokumentu, nosaka Ministru kabinets.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI