SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ar likumu veicinās aizsardzības industrijas attīstību

Stājas spēkā 24.04.2024.

FOTO: Zane Bitere, LETA.

24. aprīlī stājas spēkā jauns Aizsardzības industrijas likums, kura mērķis ir nodrošināt Nacionālo bruņoto spēku valsts aizsardzības uzdevumu un starptautisko saistību izpildei nepieciešamo preču piegādes un pakalpojumu sniegšanas drošību, kā arī veicināt aizsardzības industrijas attīstību.

Jaunajā likumā aizsardzības industrijas pārstāvjiem ir izstrādāti skaidrāki un pārskatāmāki noteikumi par drošības prasībām, atbalstu attīstībai un investīciju piesaistei, kā arī sadarbību ar aizsardzības nozari, norādīts Saeimas preses dienesta informācijā.

Aizsardzības industrijas likums paredz, ka valsts pārvaldes institūcijas iesaistās aizsardzības industrijas attīstībā un piegādes drošības principu piemērošanā savas kompetences ietvaros. Valsts pārvaldes institūcijas, kuras ir valsts kapitāla daļu turētājas kapitālsabiedrībās, izvirza ar aizsardzības industrijas attīstību saderīgus mērķus to iekļaušanai kapitālsabiedrību vispārējos stratēģiskajos mērķos.

Aizsardzības industrijas likuma otrajā nodaļā noteikts noturīgas aizsardzības industriālās un tehnoloģiskās bāzes attīstības atbalsts, kuru veicina Aizsardzības ministrija.

Aizsardzības industrijas likumā paredzēts, ka Aizsardzības ministrija veicina Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem noteikto valsts aizsardzības uzdevumu un starptautisko saistību izpildei nepieciešamo preču piegādes un pakalpojumu sniegšanas drošību. Īpaši svarīgas piegādes prasības ir iepirkumos, kuras līdz 15. decembrim paredzēts noteikt Ministru kabineta noteikumos.

Tāpat valdībai būs jānosaka stratēģiskās partnerības izveidošanas nosacījumi, kā arī aizsardzības industrijā nodarbināto apmācības kārtība.

Aizsardzības nozarē strādā vairāk nekā 8000 darbinieku, un vairāk nekā 80% no saviem produktiem tā eksportē uz citām NATO dalībvalstīm, iepriekš uzsvērusi Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija.

Licences arvien biežāk saņem tieši ražošanas uzņēmumi, kas attīsta un izgatavo izteikti militāram lietojumam paredzētu produkciju un tās sastāvdaļas, piemēram, bruņojuma, bezpilota sistēmu, kaujas tehnikas, sakaru un citās jomās, uzsvēruši jaunā likuma autori.

Līdz ar Aizsardzības industrijas likuma pieņemšanu grozīts Nacionālās drošības likums un Mobilizācijas likums. Šie grozījumi stājas spēkā 24. aprīlī.

Plašāk par tēmu >>

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI