SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. janvārī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

UGF administrācija saņems informāciju par parādnieka maksājumu saistību apmēru pret citiem kreditoriem

Stājas spēkā 25.01.2024.

FOTO: Freepik.

No 1. februāra Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai būs pieejamas ziņas par uzturlīdzekļu parādnieku saistību apmēru pret citiem kreditoriem. Tas ļaus precīzāk izvērtēt parādnieka patieso finanšu stāvokli pirms vienošanās par uzturlīdzekļu parāda atmaksas nosacījumiem noslēgšanas vai pārskatīšanas.

Jaunā kārtība ir saistīta ar grozījumiem Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, ar kuriem aizvadītā gada nogalē likumdevējs noteica papildu ierobežojošos pasākumus uzturlīdzekļu parādniekiem. To vidū arī jaunums – Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija saņems ziņas no kredītinformācijas birojiem par parādnieka maksājumu saistību apmēru pret citiem kreditoriem un šo saistību izpildes termiņiem.

Kā detalizētāk izklāstīts LV portāla skaidrojumā, ziņas par uzturlīdzekļu parādniekiem fonda administrācija kredītinformācijas birojiem nodod jau kopš 2017. gada. Likuma grozījumi nodrošina “atgriezenisko saiti”.

Ko tas maina? Likums paredz, ka parādnieks var noslēgt vienošanos ar fonda administrāciju par parāda atmaksu un apturēt likumisko procentu pieaugumu ar nosacījumu, ka vienošanās tiek pildīta un lēmums par uzturlīdzekļu piedziņu nav nodots piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam.

Līdz šim saziņā ar fonda administrāciju parādnieki bieži norādīja, ka lielāku ikmēneša summu nevar samaksāt, jo viņiem, piemēram, ir citas kredītsaistības. Tagad fonda administrācija varēs to pārbaudīt, lai pārliecinātos par personas mantisko stāvokli, kā arī saņemtu informāciju, ja parādnieks būs uzņēmies jaunas kredītsaistības laikā, kad tiek uzkrāts uzturlīdzekļu parāds.

Minētā informācija būs noderīga, lai fonda administrācija pirms vienošanās ar parādnieku izvērtētu viņa iespējas atmaksāt parādu vai grozītu vienošanās līgumu, ja parādnieka mantiskā situācija mainās. Tas arī nozīmē, ka situācijā, kad parādnieks uzņemas jaunas kredītsaistības, iepriekš noslēgtā vienošanās var tikt pārskatīta.

 

Plašāk par tēmu LV portālā >>

Stājoties spēkā grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 48 Noteikumi par Uzturlīdzekļu garantiju fonda iesniedzēju un parādnieku reģistru, ir noteikta kārtība, kādā turpmāk no kredītinformācijas birojiem tiks saņemtas, glabātas un aktualizētas ziņas par parādnieku Uzturlīdzekļu garantiju fonda reģistrā.

Noteikumi papildināti ar 4.7. punktu, nosakot, ka reģistrā no 2024. gada 1. februāra tiek iekļauta informācija par parādnieka maksājumu saistību apmēru pret citiem kreditoriem (summa naudas izteiksmē ar norādi par valūtu) un šo saistību izpildes datumiem.

Informācija tiks aktualizēta reizi mēnesī par visiem parādniekiem, kā arī gadījumā, ja fonda administrācijai būs nepieciešams izvērtēt, vai noteiktie uzturlīdzekļu parāda atmaksas nosacījumi atbilst parādnieka mantiskajam stāvoklim un maksātspējai un vai parādnieka papildu uzņemtās saistības nenorāda uz izvairīšanos no bērna uzturēšanas.

Tāpat noteikumi paredz kritērijus, kad ziņas no Uzturlīdzekļu garantiju fonda reģistra tiek dzēstas.

Tieslietu ministrija uzsver, ka šādi mēri pieņemti, lai efektīvāk aizsargātu bērnu tiesības saņemt uzturlīdzekļus no vecākiem, motivējot parādniekus gādāt par pēcnācējiem un segt parādsaistības pret valsti.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas apkopotā informācija liecina, ka lielākajai daļai jeb 75–80% uzturlīdzekļu parādnieku bez uzturlīdzekļu parāda ir vēl citi parādi, kuru dēļ, iespējams, viņi izvēlas slēpt savus ienākumus.

Dati ļauj secināt, ka parādniekiem pietrūkst finanšu pratības, kā arī šie cilvēki nav pietiekami motivēti uzņemties atbildību un sakārtot finanses. “Lai sasniegtu efektīvu rezultātu, īpaši svarīga ir fonda administrācijas individuālā sadarbība ar parādnieku,” norāda ministrija.

Tieslietu ministrijas infografika.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI