SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
30. jūnijā, 2023
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Valsts vērtības
7
7

Dziesmai šodien liela diena

Šodien, iezīmējot savu 150. gadskārtu, sākušies XXVII Vispārējie latviešu dziesmu un XVII deju svētki. No pirmajiem svētkiem 1873. gadā ar 1000 dziedātājiem tie izauguši par varenu kustību – šogad svētkos gatavojas piedalīties ap 40 560 dalībnieku.

Desmit dienās no 30. jūnija līdz 9. jūlijam dalībnieki piedalīsies vairāk nekā 60 pasākumos – koru, deju, pūtēju orķestru, kokļu, tautas mūzikas, vokālo ansambļu, folkloras kopu u. c. koncertprogrammās, latviešu tautas tērpu skatē, tautas lietišķās mākslas izstādē un amatierteātru izrādēs. Svētkus klātienē (maksas un bezmaksas pasākumos) varēs vērot ap 500 000 apmeklētāju.  

XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII deju svētki sāksies 2023. gada 30. jūnijā ar tradicionālo Dziesmu un deju svētku karogu cildināšanu, virsdiriģentu un virsvadītāju godināšanu, kā arī garīgās mūzikas koncertu Doma baznīcā. Krāšņos tautas tērpos ģērbto dalībnieku gājiens notiks 2. jūlijā un noslēgsies ar īpašu Dziesmu un deju svētku dalībniekiem veltītu atklāšanas pasākumu. Svētku nedēļas kulminācija – noslēguma koncerts “Kopā augšup” – būs veltījums Dziesmu svētku tradīcijas 150 gadiem un reizē tilts uz nākamības svētkiem. Svētku nedēļas programma ir pieejama Dziesmu un deju svētku mājaslapā.

Dziesmu un deju svētki notiks visā Rīgas teritorijā. Lai skatītāji varētu tos pilnvērtīgi baudīt, ar īpašiem scenogrāfiskiem risinājumiem ir pārveidotas pasākumu norises vietas, pārbūvētas skatuves, pilsētvidē izvietoti lielie ekrāni, iekārtotas teritorijas. Koru un deju kolektīvu galvenie pasākumi notiek vēsturiskās svētku norises vietās – Mežaparka Sidraba birzī (Lielā estrāde) un Daugavas stadionā –, kas piedzīvojušas rekonstrukciju, lai šogad uzņemtu Dziesmu un deju svētku dalībniekus un skatītājus.

Dziesmu un deju svētku rīkotāji iesaka uz mēģinājumu un koncertu norises vietām doties ar velosipēdu, sabiedrisko transportu, vilcienu vai kājām, personīgo autotransportu novietojot citur pilsētā. Mežaparka Lielās estrādes un Daugavas stadiona tuvumā skatītāju personīgajiem transportlīdzekļiem autostāvvietu nebūs. Svētku laikā tiks nodrošinātas īpaši aprīkotas novietnes velosipēdiem un skrejriteņiem. Dalībnieki bez maksas varēs braukt piecos vilcienu maršrutos Pierīgā, savukārt braucieniem Rīgas sabiedriskajā transportā saņems svētku biļeti. Visiem pārējiem iedzīvotājiem ir iespēja nopirkt svētku biļeti 10 dienām par 10 eiro. 

Lasīt vairāk >>

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI