SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
27. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Palielina būvniecības izmaksas zemas īres mājokļu atbalsta programmā

Stājas spēkā 27.06.2023.

FOTO: Freepik

Saskaņojot ar Eiropas Komisiju aktuālās daudzdzīvokļu dzīvojamo māju būvniecības izmaksas, grozīti zemas īres maksas mājokļu būvniecības programmas noteikumi, kas stājas spēkā 27. jūnijā. Tie nosaka uz pusi augstākas – vidēji 1800 eiro uz vienu kvadrātmetru – attiecināmās izmaksas. Atbalsta programmas veidotāji – Ekonomikas ministrija – cer, ka šādi tiks sekmēta zemas īres mājokļu būvniecība reģionos.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 459, kas paredz finansēšanas fonda izveidi zemas īres mājokļu būvniecībai, stājās spēkā jau pirms nepilna gada – 2022. gada 20. jūlijā.1

Pieteikties jaunajai valsts atbalsta programmai zemu izmaksu īres namu būvniecībai Latvijas reģionos nekustamo īpašumu attīstītāji varēja, sākot no pagājušā gada 22. novembra, akciju sabiedrībā “Attīstības finanšu institūcijā “Altum””. Taču, kā norādīts likumprojekta anotācijā, noteikumu grozījumu izstrādes brīdī nebija apstiprināts neviens atbalsta pieteikums par projekta īstenošanu.

Līdz šim atbalsta programmā attiecināmās būvniecības izmaksas investīcijas ietvaros bija noteiktas 1200 eiro kvadrātmetrā (m2) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Taču, ņemot vērā būvniecības izmaksu sadārdzinājumu, Ekonomikas ministrija veica pārrēķinu, izmantojot iepirkuma ietvaros iesniegto piedāvājumu lētākās izmaksas – 2176,90 eiro/m2 ar PVN (1800 eiro/m2 bez PVN). Tādējādi attiecināmo izmaksu apmērs pieaugušo būvniecības izmaksu dēļ ir palielināts no 59 447 eiro bez PVN uz 89 107 eiro bez PVN vidēji par vienu dzīvokli.

Atbalsta programmas kopējais finansējums ir 42,9 miljoni eiro, un par šo finansējumu atbilstoši apstiprinātajiem grozījumiem ir paredzēts uzbūvēt 467 zemas īres maksas dzīvokļus reģionos (iepriekš 700 dzīvokļus).

Ar grozījumiem atbalsta programmā vienlaikus veikti arī vairāki tehniski precizējumi programmas īstenošanu reglamentējošajos noteikumos.

Atbalsta programmas mērķis ir veicināt būvniecības standartiem un energoefektivitātes prasībām atbilstošu zemas īres maksas mājokļu pieejamību mājsaimniecībām, kas nevar atļauties īrēt mājokli par tirgus cenām, skaidro Ekonomikas ministrija.

Programmas ietvaros atbalstu nekustamā īpašuma attīstītājiem īres mājokļu būvniecībai sniegs “Altum” ilgtermiņa aizdevuma (līdz 30 gadiem) un kapitāla atlaides (līdz 30% no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām) veidā. Atbalsta programma neierobežo nekustamo īpašumu attīstītāju loku, un atbalsts pieejams gan komercsabiedrībām, gan kooperatīvajām sabiedrībām, publiskas personas kontrolētām kapitālsabiedrībām vai publiski privātām kapitālsabiedrībām.

1 Ministru kabineta noteikumi Nr. 459 “Noteikumi par atbalstu dzīvojamo īres māju būvniecībai Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena “Reģionālā politika” 3.1.1.4.i. investīcijas “Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai” ietvaros”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI