SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
15. martā, 2023
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
2
2

Uzlabota starpinstitucionālā apmaiņa ar pacientu datiem; piekļuve E-veselībai vēl nemainās

Stājas spēkā 15.03.2023.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai uzlabotu E-veselības sistēmas funkcionalitāti, turpmāk E-veselībā par pacientu būs jānorāda plašāks informācijas apjoms, kā arī uzlabosies pacientu veselības pamatdatu un e-recepšu datu elektroniskā apmaiņa starp Latviju un citām Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm. Papildus tam uz gadu atlikts noteikums, ka E-veselības sistēmas datiem var piekļūt tikai ar kvalificētiem personu elektroniskās identifikācijas līdzekļiem.

To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 134 “Noteikumi par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu”, kas stājas spēkā 15. martā.

Dati, kas turpmāk iekļaujami E-veselībā

  • Diagnosticētās alerģijas

Līdz šim MK noteikumi Nr. 134 jau paredzēja, ka E-veselības sistēmā norādāmi dati par pacientam diagnosticētajām alerģijām un to diagnosticēšanas datumu. Taču, ievērojot Eiropas Komisijas regulu par Eiropas veselības datu telpu, noteikumu grozījumi paredz par alerģijām sniegt plašāku informācijas apjomu, t. i., arī par to tipu, veidu, alergēnu (zāļu alerģijas gadījumā arī medikamenta aktīvo vielu, zāļu nosaukumu) un tā izraisīto alerģisko reakciju, alerģiju smaguma pakāpi, kontrolējamību, kā arī sniegt konstatācijas aprakstu.

  • Dati par invaliditāti

Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) saskaņā ar MK noteikumiem “Invaliditātes informatīvās sistēmas noteikumi” uzkrāj un apstrādā datus par invaliditāti Invaliditātes informatīvajā sistēmā, šos datus tālāk nododot iekļaušanai E-veselības sistēmā.

Tā kā noteikumi par Invaliditātes informatīvajā sistēmā iekļaujamajiem datiem atšķiras no noteikumiem, kādi dati par invaliditāti jāiesniedz E-veselībā, grozījumā ietverts precizēts regulējums. Turpmāk E-veselībā par invaliditāti jānorāda šāda informācija: pamatdiagnoze, blakusdiagnoze atbilstoši SSK-10, invaliditātes grupa, invaliditātes vai prognozējamas invaliditātes sākuma un beigu datums, VDEĀVK lēmuma datums un numurs. 

  • Diagnosticētās retās slimības

Plānā reto slimību jomā 2023.–2025. gadam ietverts mērķis pilnveidot reto slimību pacientu medicīnisko datu uzskaiti, kā rezultātā E-veselībā jānodrošina informācija par pacienta retās slimības diagnozi.

Noteikumu grozījumu projekta anotācijā vēstīts, ka Nacionālais veselības dienests (NVD) jau 2022. gadā veicis izmaiņas E-veselībā, lai tajā varētu iekļaut datus par pacienta retās slimības diagnozi saskaņā ar reto slimību klasifikāciju (ORPHA kods) un retās slimības diagnosticēšanas datumu. Noteikumu grozījumi nostiprina šo prasību arī likumdošanā.

Piekļuves iespējas E-veselībai

  • Piekļuve vēl šogad paliek nemainīga

Līdzšinējie noteikumi paredzēja, ka pacientiem līdz 2022. gada beigām piekļuve E-veselībai iespējama ar valsts pārvaldes pakalpojumu portāla www.latvija.lv piedāvātajām personas identifikācijas metodēm, tai skaitā ar banku personas identifikāciju.

No 2023. gada 1. janvāra piekļuve datiem tika noteikta tikai ar kvalificētiem personu elektroniskās identifikācijas līdzekļiem (e-ID karte, e-paraksts karte, e-paraksts karte+, e-paraksts mobile).

Šādas izmaiņas piekļuvē E-veselības sistēmai tika noteiktas arī ārstniecības iestādēm, aptiekām un augstskolām.

Tomēr, lai daļai iedzīvotāju, tostarp medicīnas profesionāļiem, neapgrūtinātu piekļuvi E-veselības sistēmai, grozījumos noteikts, ka validācija E-veselības sistēmā ar e-ID karti, e-paraksts karti, e-paraksts karti+ vai e-paraksts mobile stāsies spēkā no 2024. gada 1. janvāra.

  • Pastāvīga regulējuma statusu iegūst veidi, kā citiem piešķirt vai atcelt tiesības piekļūt saviem datiem

Ar grozījumiem pastāvīga regulējuma statusu iegūst veidi, kā persona, kurai nav iespējas piekļūt E-veselības sistēmai atbilstoši noteiktajiem autentifikācijas veidiem, piešķir vai atceļ tiesības citai personai piekļūt saviem datiem. Līdz šim regulējums bija terminēts ar 2022. gada 31. decembri. Regulējumā papildus precizēts, ka iesniegumā vai pilnvarā, kurā pacients deleģē citu personu apstrādāt savus datus E-veselības sistēmā, jānorāda deleģētās personas vārds, uzvārds, personas kods un termiņš, uz kādu tiesības piešķirtas. 

Datu apmaiņa

  • Starptautiskā sadarbība

Regulas par Eiropas veselības datu telpu ietvaros NVD īsteno pacientu veselības pamatdatu un e-recepšu datu elektronisku apmaiņu starp Latviju un citām Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm. Līdz šim datu apmaiņu nesekmēja noteikumos nenostiprinātā prasība Zāļu valsts aģentūrai (ZVA), Veselības inspekcijai (VI) un Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) veikt datu, kuri ir iekļauti Latvijas Zāļu reģistrā, Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā un SSK-10 un kuri tiek izmantoti pārrobežu datu apmaiņā, pielīdzināšanu un iesniegšanu NVD. Tagad šī prasība ir ietverta MK noteikumu grozījumos.

  • Starpinstitucionālā sadarbība

Grozījumi sekmē arī veselības aprūpes statistikas veidošanu un uzturēšanu. Noteikumu grozījumu projekta anotācijā minēts, ka Latvijā jau ir izveidots ar noteiktām slimībām slimojošo pacientu reģistrs. Šī reģistra izveides, papildināšanas un uzturēšanas kārtību nosaka MK noteikumi Nr. 746 “Ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistra izveides, papildināšanas un uzturēšanas kārtība”. Ievērojot šos noteikumus, NVD reizi mēnesī no E-veselības sistēmas iesniedz SPKC nepersonalizētus datus par pacientiem, kuriem ir diagnosticētas slimības. Šos datus SPKC iekļauj ar noteiktām slimībām slimojošo pacientu reģistrā. SPKC veic arī saņemto datu apkopošanu un analīzi un gatavo statistiku.

MK noteikumi Nr. 241 “Slimību profilakses un kontroles centra nolikums” noteic, ka SPKC arī veido, uztur un papildina Latvijas iedzīvotāju nāves cēloņu datubāzi. Lai iegūtu mirstības statistiku, ar noteiktām slimībām slimojošo pacientu reģistrā nepieciešami dati par nāves cēloni, tomēr līdz šim NVD ik mēnesi sniegtajā nepersonalizētajā informācijā SPKC par pacientiem, kuriem diagnosticēta tuberkuloze, onkoloģiska slimība, atkarība, psihiska slimība, cukura diabēts, multiplā skleroze, nav iekļauta informācija par nāves cēloni, jo dati par nāves cēloni E-veselībā netiek ietverti. Tādējādi rodas situācija, ka SPKC kā Latvijas iedzīvotāju nāves cēloņu datubāzes pārzinim ir pieejama personalizēta informācija par personas nāves cēloni, taču to nav iespējams analizēt kopā ar nepersonalizētajiem ar noteiktām slimībām slimojošo personu reģistra datiem. Līdz ar to nebija iespējams nodrošināt vajadzīgos Oficiālās statistikas programmā iekļautos rādītājus, kā arī statistikas datu sniegšanu starptautisko institūciju datubāzēm un uzraudzības sistēmām. Grozījumi noteikumos par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu papildināti ar nosacījumu, ka E-veselībā iekļaujami arī dati par personas nāves cēloni, kurus iesniedz SPKC. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI