SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Būvniecība

Ēku atjaunošanas darbus varēs veikt ilgāk

Stājas spēkā 17.04.2018.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Īstenojot daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes pasākumus, nereti pēc attiecīgo dokumentu saņemšanas būvdarbu sākšanas laiks aizkavējas, tāpēc pagarināti darbu uzsākšanas termiņi.

FOTO: Paula Čurkste, LETA

Šodien, 17. aprīlī, stājas spēkā izmaiņas ēku būvnoteikumos, kas paredz pagarināt termiņu, kādā realizējama būvniecība pēc būvvaldes atzīmes veikšanas ēkas fasādes apliecinājuma kartē vai būvatļaujā par projektēšanas nosacījumu izpildi.

Lai mazinātu risku finansējuma saņēmējiem, Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2014.–2020. gada plānošanas periodā īstenojot projektus daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes paaugstināšanai, ir pieņemti Ministru kabineta noteikumi Nr. 213 "Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 2. septembra noteikumos Nr. 529 "Ēku būvnoteikumi"", skaidro Ekonomikas ministrija.

Līdz šim pēc būvvaldes atzīmes veikšanas ēkas fasādes apliecinājuma kartē būvniecības realizācijas termiņš bija trīs gadi, kas skaitāms no lēmuma pieņemšanas par būvniecības ieceres akceptu. Grozījumos noteikts, ka turpmāk tie varēs būt pieci gadi.

Tikpat ilgi – piecus gadus – turpmāk būs jāizpilda nosacījumi būvdarbu uzsākšanai no atzīmes veikšanas būvatļaujā par projektēšanas nosacījumu izpildi. Līdz šim šis termiņš bija divi gadi.

Termiņa pagarinājums līdz pieciem gadiem attieksies uz visām ēkas fasādes apliecinājuma kartēm un būvatļaujām, kuras būvvalde ir akceptējusi, sākot ar 2014. gada 1. oktobri. Tādējādi personām, kuras ir ierosinājušas un veiks būvniecību, jauna būvniecības dokumentācija nebūs vajadzīga.

Līdzšinējā daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes paaugstināšanas projektu īstenotāju pieredze liecina, ka vidējais laikposms, kas nepieciešams no brīža, kad tiek izstrādāta ēkas tehniskā dokumentācija (tostarp tiek akceptēta ēkas fasādes apliecinājuma karte vai tiek veikta atzīme būvatļaujā par projektēšanas nosacījumu izpildi), līdz brīdim, kad iespējams sākt plānotos būvdarbus, ir 18–26 mēneši, norādīts likumprojekta anotācijā. Attiecīgais laikaposms ir atkarīgs gan no projekta sarežģītības, gan ēkas dzīvokļu īpašnieku skaita un viņu spējas vienoties par energoefektivitātes projekta īstenošanu. Pastāv gadījumi, kad dokumentācijas saskaņošanai nepieciešami vairāk nekā 26 mēneši.

Attiecīgajā laikposmā tiek veikta projekta tehniskās dokumentācijas izvērtēšana, būvdarbu iepirkuma izsludināšana un izvērtēšana, papildu finansējuma piesaistīšana un līguma slēgšana ar kredītiestādi par aizdevuma piešķiršanu attiecīgā projekta īstenošanai u. c.

Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 2. septembra noteikumos Nr. 529 "Ēku būvnoteikumi" pieņemti valdības 10. aprīļa sēdē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI