SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. februārī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
8
8

Aicina izteikt viedokli par plānotajām izmaiņām dokumentu noformēšanas kārtībā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jauno Ministru kabineta noteikumu izstrādes gaitā, līdz 19. februārim, Tieslietu ministrija aicina sabiedrības pārstāvjus līdzdarboties tiesību akta izstrādes procesā.

FOTO: Freepik

Pēc Tieslietu ministrijas ierosinājuma sagatavoti jauni Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka dažādu dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtību. Izmaiņas plānots veikt, jo šobrīd spēkā esošie noteikumi satur pārāk detalizētu regulējumu, kas līdzinās vadlīnijām dokumentu izstrādē, turklāt daudzas normas nerada tiesiskās sekas to neievērošanas gadījumā.

īsumā
  • Izmaiņas attiecas uz jebkuru fizisku personu, kā arī uz jebkuru publisko un privāto tiesību subjektu.
  • Jaunais regulējums mazinās administratīvo slogu un normatīvismu dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas jomā.
  • Normas, kas nerada tiesiskās sekas, no jaunā Ministru kabineta noteikumu projekta ir svītrotas.
  • Tieslietu ministrija apņēmusies izstrādāt atsevišķas vadlīnijas ar mērķi skaidrot projektā noteiktās prasības, sniedzot uzskatāmus piemērus to piemērošanai.

Plānotās izmaiņas attiecas uz jebkuru fizisku personu, kā arī uz jebkuru publisko tiesību subjektu (piemēram, valsts vai pašvaldības iestādi, tiesu izpildītāju, zvērinātu notāru, advokātu utt.) un privāto tiesību subjektu (piemēram, komersantu, biedrību). Līdz ar to jauno MK noteikumu izstrādes gaitā, līdz 19. februārim, Tieslietu ministrija aicina sabiedrības pārstāvjus līdzdarboties tiesību akta izstrādes procesā. To iespējams izdarīt, nosūtot savu viedokli par plānotajām izmaiņām Tieslietu ministrijas Normatīvo aktu kvalitātes nodrošināšanas departamenta juristei Ērikai Inkinai e-pasta vēstulē: erika.inkina@tm.gov.lv.

Mērķis – mazināt normatīvismu

Tāpat kā līdz šim spēkā esošie MK noteikumi Nr. 916 "Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtība", arī jaunizstrādātie nosaka:

  • dokumenta oriģināla, tā atvasinājuma un dublikāta izstrādāšanas un noformēšanas prasības;
  • pārvaldes dokumentu sistēmā iekļautos dokumentus un šo sistēmu veidojošo dokumentu grupas;
  • prasības, kas jāievēro, izstrādājot un noformējot pārvaldes dokumentu sistēmā iekļautos dokumentus.

Tomēr paredzēts, ka jaunais regulējums mazinās administratīvo slogu un normatīvismu dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas jomā. Normas, kas nerada tiesiskās sekas, no jaunā MK noteikumu projekta ir svītrotas.

Veiktas arī vairākas citas izmaiņas. Noteikumu projekta 5. punkts nosaka, ka turpmāk elektroniska dokumenta apstiprinājums vai saskaņojums būs jāveic tā, lai nepārprotami varētu konstatēt izdarītās atzīmes sasaisti ar attiecīgo dokumentu vai ierakstu informācijas sistēmā. Anotācijā skaidrots, ka līdz šim MK noteikumos Nr. 916 šāda prasība attiecībā uz elektroniskajiem dokumentiem netika paredzēta un tas radīja dažādas interpretācijas iespējas, kā arī neskaidrības.

Tāpat projekts paredz precizēt līdz šim noteikumu Nr. 916 7. punktā iekļauto normu, kas nosaka, kā veicami labojumi dokumentos. Turpmāk paredzēts, ka atzīmi "Labotam ticēt" varēs veikt gan dokumenta parakstītājs, gan tā pilnvarotā persona. Anotācijā skaidrots, ka minētais regulējums atvieglos, piemēram, dokumenta iesniegšanu iestādē, ja dokumentā būs jāveic labojumi. Konkrētajā gadījumā labojumus varēs veikt pilnvarotā persona uz vietas iestādē, nenogādājot dokumentu tā parakstītājam. Izmaiņas skārušas arī citus MK noteikumu punktus, kas attiecas uz dokumentu rekvizītiem, lielākoties izslēdzot prasības, kas novērtētas kā pārāk sīkumainas, un tādas, kas neietekmē dokumenta juridisko spēku.

Izdos papildu vadlīnijas

Normatīvā akta projektā izveidotas arī divas jaunas apakšnodaļas "Dokumenta vīzas noformēšana" un "Dokumenta saskaņojuma uzraksta un atzīmes par dokumenta saskaņojumu noformēšana", lai ar šiem jautājumiem saistītās normas būtu atrodamas vienuviet. Savukārt no nodaļas "Pārvaldes dokumenti" svītrots regulējums par pārvaldes dokumenta tehnisko noformēšanu, dokumenta teksta noformēšanu, rekvizītiem, kas dokumentam nepiešķir juridisko spēku. Projekta anotācijā norādīts, ka šāds regulējums nav jāiekļauj normatīvajā aktā, jo minēto prasību pārkāpšana nerada tiesiskās sekas un tās vairāk pielīdzināmas metodiskajiem norādījumiem vai vadlīnijām. Ar visām jaunajā MK noteikumu projektā iekļautajām izmaiņām iespējams iepazīties Tieslietu ministrijas mājaslapā.

Noteikumu projekts
 

Projekts: "Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtība"

Spēkā esošajos MK noteikumos Nr. 916 ir iekļauti dažādi piemēri attiecīgām dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas prasībām. Tie no jaunā projekta svītroti. Tomēr Tieslietu ministrija apņēmusies izstrādāt atsevišķas vadlīnijas ar mērķi skaidrot projektā noteiktās prasības, sniedzot uzskatāmus piemērus to piemērošanai.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI