SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. decembrī, 2017
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Veselība
2
2

Svētku laikā saudzē veselību un izvairies no traumām!

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Vēlot sirsnīgus un mierīgus svētkus, Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi atgādina par piesardzību svētku laikā.
īsumā
  • Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi aicina sargāt bērnus no apdegumiem, kā arī rūpēties par to, lai dāvanas būtu bērnu vecumam atbilstošas.
  • Nepieļauj, ka bērni paliek vieni telpās, kur ir iedegtas svecītes, elektrisko lampiņu virtenes vai stikla eglīšu rotājumi.
  • Nesēdies pie transportlīdzekļa stūres alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē. Ja pārvietojies kājām, lieto atstarojošus elementus!
  • Gaisa temperatūrai nav jābūt zem 00 C, lai sāktos ķermeņa atdzišana. Cilvēks var aiziet bojā, ja ilgstoši nesaņem palīdzību.

Sargā bērnus no apdegumiem!

Neturi bērnu klēpī, kad dzer karstu dzērienu, jo bērns trauka saturu var uzraut sev virsū. Pārliecinies, lai kafijas kanna vai krūze nav uz galda vai plaukta malas. Nepieļauj bērnu rotaļas virtuvē pie karstiem katliem un plīts.

Bērniem dāvanās pasniedz viņu vecumam atbilstošas rotaļlietas!

Atceries, ka maziem bērniem nav piemērotas rotaļlietas, kas veidotas no daudzām sīkām detaļām, jo tās mazulim var nonākt elpceļos, tos nosprostojot.

Atceries par ugunsdrošību!

Neatstāj bez uzmanības aizdegtas sveces. Nepieļauj, ka bērni paliek vieni telpās, kur ir iedegtas svecītes, elektrisko lampiņu virtenes vai stikla eglīšu rotājumi.

Ievēro mērenību, lietojot alkoholiskos dzērienus!

Lielākā daļa traumu notiek alkohola reibumā. Nesēdies pie transporta līdzekļa stūres alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē. Pārvietojoties kājām, lieto atstarojošus elementus, lai esi redzams. Ārpus apdzīvotām vietām izmanto atstarojošo vesti.

Ja slimo ar hronisku saslimšanu – laikus iegādājies medikamentus!

Pārliecinies, vai izrakstītie medikamenti ir iegādāti pietiekamā daudzumā, lai svētkos tie nebeidzas un nepasliktinās veselība.

Ja redzi uz ielas cilvēku, kuram slikti, neesi vienaldzīgs!

Gaisa temperatūrai nav jābūt zem 00 C, lai sāktos ķermeņa atdzišana. Ja redzi uz ielas vai vēsās telpās kādu guļam vai nekustamies, jautā, vai viss kārtībā. Iespējams, sliktas pašsajūtas, traumas vai pēkšņas saslimšanas dēļ cilvēks pats nevar izsaukt palīdzību. Cilvēks var aiziet bojā, ja ilgstoši nesaņem palīdzību.

Neaizmirsti piezvanīt vai apciemot gados vecākus vientuļos kaimiņus, tuviniekus un paziņas!

Ja svētkos izbrauc ārpus mājām, tad pārdomā, kā izskaidrosi savu atrašanās vietu glābējiem!

Izbraucot tālākā ceļā, piemēram, ciemos pie radiem vai aktīvā atpūtā, pārliecinies, vai ir uzlādēts mobilais telefons. Ja dodies uz mazāk zināmu vietu, uzzini vietas adresi, orientierus.

Lejupielādē savā tālrunī mobilo lietotni eVeselībasPunkts: http://bit.ly/Eveselibaspunkts, kas dod iespēju zvana laikā mediķiem nosūtīt atrašanās vietas (GPS) datus.

Kur saņemt palīdzību svētku laikā?

Neatliekamos gadījumos, kad veselības dēļ apdraudēta dzīvība, zvani 113. Citos gadījumos vērsies tuvākajā ārstniecības iestādē. Mediķu padomu vari saņemt, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (brīvdienās un svētku dienās visu diennakti, bet darba dienās no plkst. 17.00 līdz plkst. 8.00).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI