NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
28. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Ekonomika
2
2

Atceries! 29. oktobra naktī pulksteņa rādītāji jāpagriež par vienu stundu atpakaļ

Vasaras laiks Latvijā beigsies šī gada 29. oktobrī plkst. 04.00 (naktī no sestdienas uz svētdienu), pulksteņa rādītājus pagriežot par vienu stundu atpakaļ.

Latvijā kārtību, kādā notiek pāreja uz vasaras laiku, nosaka Ministru kabineta 2010. gada 26. oktobra noteikumi Nr. 1010 “Par pāreju uz vasaras laiku”. Noteikumos noteikts, ka Latvijā pāreja uz vasaras laiku notiek šādā kārtībā: marta pēdējā svētdienā plkst. 03.00 atbilstoši otrās joslas laikam pulksteņa rādītājus pagriež par vienu stundu uz priekšu un attiecīgi oktobra pēdējā svētdienā plkst. 04.00 – par vienu stundu atpakaļ.

Vienlaikus ar MK noteikumiem pārņemtas Eiropas Parlamenta un Padomes 2001. gada 19. janvāra direktīvas 2000/84/EK par noteikumiem attiecībā uz vasaras laiku prasības, kas nosaka vienotu vasaras laika sākumu un beigas visām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

2018. gadā Eiropā tika aktualizēts jautājums par nepieciešamību pārskatīt pašreizējo pulksteņa pārregulēšanas kārtību. Jautājums vēl lielāku aktualitāti ieguva 2019. gadā, kad Eiropas Parlaments balsoja par sezonālās laika maiņas pārtraukšanu no 2021. gada. Kaut arī tika veiktas minētās darbības, lai īstenotu pārmaiņas, diskusijas Eiropas Savienības līmenī ir nonākušas strupceļā.

Latvijas nostāja šajā jautājumā palikusi nemainīga – tiek atbalstīts priekšlikums pārtraukt sezonālo laika maiņu, un pēc jaunā regulējuma pieņemšanas Latvija būtu gatava pāriet uz vasaras laiku (GMT+3) un tajā palikt pastāvīgi.

Lai noskaidrotu jautājuma aktualitāti un iespējamo virzību, 2023. gada vasarā Ekonomikas ministrija organizēja tikšanos ar Eiropas Komisijas atbildīgajiem pārstāvjiem. Sarunās tika noskaidrots, ka šobrīd Eiropas Komisijā aktīvas diskusijas par konkrēto jautājumu ir pārtrauktas citu prioritāšu dēļ. Vienlaikus dalībvalstu vidū joprojām nav skaidrības par laika joslu izvēli pēc priekšlikuma stāšanās spēkā. Visaptveroša ietekmes novērtējuma trūkums norāda uz nepietiekamu dalībvalstu atbalstu šīs tēmas aktualizēšanai.

Pirms direktīvas stāšanās spēkā Latvijai svarīgi ir panākt arī visu Baltijas valstu savstarpēju saprašanos par vienotas laika joslas izvēli, kas tiks noteikta kā pamatlaiks pēc sezonālās laika maiņas atcelšanas. Tāpat būtiski ir visā ES teritorijā nodrošināt harmonizētu pieeju laika joslu noteikšanai, līdz ar to nebūtu pieļaujama sasteigta gala lēmuma pieņemšana, pirms dalībvalstis noslēgušas nacionālās diskusijas.

Vasaras laiks Latvijā pirmo reizi tika ieviests 1981. gadā. Sākot ar 1997. gadu, vasaras laiks ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai. Papildu informācija par pāreju uz vasaras laiku un atpakaļ pieejama Ekonomikas ministrijas tīmekļvietnē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI