NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
24. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Ekonomika
4
4

Neaizmirsti! Pāreja uz vasaras laiku – 26. martā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tā kā Eiropas Savienības līmenī vienots redzējums par jauniem nosacījumiem attiecībā uz laika maiņu divas reizes gadā vēl nav panākts, Latvijā pāreja uz vasaras laiku notiks šī gada 26. martā plkst. 03.00 (naktī no sestdienas uz svētdienu), pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu uz priekšu.

Vasaras laiks Latvijā pirmo reizi tika ieviests 1981. gadā un, sākot ar 1997. gadu, ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai, līdz ar to šogad tas ilgs no 26. marta līdz 29. oktobrim. Pāreju uz vasaras laiku veic atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1010 “Par pāreju uz vasaras laiku”, kuros noteikts, ka marta pēdējā svētdienā plkst. 3.00 atbilstoši otrās joslas laikam pulksteņa rādītājus pagriež par vienu stundu uz priekšu, savukārt oktobra pēdējā svētdienā plkst. 4.00 – vienu stundu atpakaļ.

Turpretī Eiropas Savienībā (ES) pāreju uz vasaras laiku nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes 2001. gada 19. janvāra direktīva 2000/84/EK par noteikumiem attiecībā uz vasaras laiku. Tā, vienoti visām Eiropas Savienības dalībvalstīm, nosaka vasaras laika sākumu un beigas.

Lidosta “Rīga”, uzsākot vasaras lidojumu sezonu, aicina pasažierus, kuru lidojumi paredzēti 26. martā, būt vērīgiem un rūpīgi plānot ierašanās laiku lidostā.

2018. gadā Eiropā aktualizējās jautājums par nepieciešamību pārskatīt pašreizējo pulksteņa pārregulēšanas kārtību.

Pēc aptaujas veikšanas, kurā tika aptaujāti ES dalībvalstu iedzīvotāji, no kuriem lielākā daļa pauda viedokli, ka pastāvošā kārtība būtu atceļama, 2018. gada 12. septembrī Eiropas Komisija iepazīstināja ES dalībvalstis ar jaunas direktīvas projektu, rosinot pārtraukt sezonālo laika maiņu visā Eiropas Savienībā. Diskusijas par priekšlikumu turpinās, gala lēmums vēl nav pieņemts, un šobrīd nav indikāciju par iespējamo apstiprināšanas laiku. Latvijas valdība lēmusi, ka Latvija kopumā atbalsta atteikšanos no sezonālās laika maiņas un pēc jaunās direktīvas pieņemšanas ir gatava pāriet uz vasaras laiku (GMT+3), un tajā palikt pastāvīgi, taču šobrīd Eiropas Komisijā aktīvas diskusijas par šo jautājumu ir pārtrauktas citu prioritāšu dēļ.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI