E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32495
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Ja vēlas izīrēt meitai piederošu īpašumu

J
jautā:
22. aprīlī, 2024
Valentīna

Labdien! Esmu 2. grupas invalīde. Līdz pensijai palicis viens gads. Tā kā zaudēju darbspēju, vēlos izīrēt meitai piederošu īpašumu. Kādas darbības jāveic, lai to uzsāktu? Kādi nodokļu atvieglojumi man pienāktos? Paldies!

A
atbild:
26. aprīlī, 2024
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Annija Švemberga-Streikiša, zvērināta advokāte

No jautājuma saprotams, ka vēlaties izīrēt nevis sev, bet meitai piederošu īpašumu. 

Lai izīrētu meitai piederošu īpašumu, jums būs jāslēdz ar meitu īres vai patapinājuma līgums un tālāk īpašums jānodod apakšīrē. 

Vairāk par to, ko nozīmē patapinājuma līgums, varat lasīt LV portāla publikācijā “Patapinājuma līgums – lietas nodošana lietošanai bez atlīdzības”. 

Savukārt dzīvojamās telpas izīrēšanu regulē Dzīvojamo telpu īres likums. 

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” izpratnē nekustamā īpašuma iznomāšana ir uzskatāma par saimniecisko darbību, kas rada pienākumu to reģistrēt Valsts ieņēmumu dienestā (VID) un no saimnieciskās darbības ienākuma (ieņēmumu un izdevumu starpības) maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli. 

Ja nekustamais īpašums tiks īrēts no meitas un tālāk nodots apakšīrei, tad uzskatāms, ka abas personas gūst ienākumus no saimnieciskās darbības, un abām personām tā jāreģistrē. Turpretī, ja meita nodos īpašumu uz patapinājuma līguma pamata un pati nesaņems nekādus ienākumus, tad saimnieciskā darbība jāreģistrē tikai mātei, proti, personai, kas gūst ienākumus no nekustamā īpašuma izmantošanas. 

Persona var izvēlēties vienu no trim nodokļu maksāšanas režīmiem: 

  • reģistrēt saimniecisko darbību vispārīgā režīmā (maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli 20% (gada ienākumam līdz 20 004 eiro) vai 23% (gada ienākumu daļai, kas pārsniedz 20 004 eiro) un veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu starpības);
  • paziņot VID par saimnieciskās darbības nereģistrēšanu (atvieglots nodokļa nomaksas režīms, kuru maksā 10% apmērā no visa gūtā ienākuma (neatskaitot izdevumus, izņemot par šo īpašumu samaksāto nekustamā īpašuma nodokli));
  • maksāt mikrouzņēmumu nodokli no apgrozījuma.

Izvēloties reģistrēt saimniecisko darbību vispārīgā režīmā, persona ar I vai II grupas invaliditāti var neveikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Citi nodokļu atvieglojumi saimnieciskās darbības veicējiem nav paredzēti.

Noderīgu informāciju aicinām skatīt VID tīmekļvietnē šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas