E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32429
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kāds nekustamā īpašuma nodoklis ir iznomātam dzīvoklim

J
jautā:
17. aprīlī, 2024
Laila

Labdien! Kā fiziska persona es iznomāju savu dzīvokli juridiskai personai dzīvošanai, nevis saimnieciskās darbības veikšanai. Pati esmu šajā dzīvoklī deklarējusies. Kāda nekustamā īpašuma nodokļa likme tiek piemērota šādā gadījumā? 

A
atbild:
26. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskajai personai, kas plāno izīrēt vai iznomāt dzīvokli, ir jāizvēlas viens no iespējamiem nodokļu režīmiem: 

  • nodokļi no saimnieciskās darbības ienākuma vispārējā kārtībā (iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas);
  • paziņotā saimnieciskā darbība;
  • mikrouzņēmumu nodoklis.

Valsts ieņēmumu dienesta metodiskajā materiālā “Nodokļi no dzīvokļa izīrēšanas vai iznomāšanas ienākumiem” ar piemēriem paskaidroti visi nodokļu režīmi, kā arī sniegta informācija par to, kādi pārskati jāiesniedz VID un kad jāsamaksā nodokļi.  

Ja dzīvoklī netiek veikta saimnieciskā darbība, tad nekustamā īpašuma nodokļa likme ir likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” un pašvaldības saistošajos noteikumos mājoklim paredzētā, ja dzīvojamās telpas netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai 

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 1. panta 4. daļā noteikts: šā likuma izpratnē saimnieciskā darbība ir preču ražošana, darbu izpilde, tirdzniecība, pakalpojumu sniegšana un cita veida darbība par atlīdzību, izņemot maksas pakalpojumu sniegšanu atbilstoši valsts vai pašvaldību budžeta iestāžu funkcijām, zemes izmantošanu lauksaimniecības produktu ražošanai pašpatēriņam, kā arī dzīvokļa vai individuālās dzīvojamās mājas (mājas daļas) izīrēšanu dzīvošanai vai fiziskās personas, vai reliģiskās organizācijas īpašumā vai tiesiskajā valdījumā esošas telpu grupas, kuras lietošanas veids ir saistīts ar dzīvošanu (garāža, autostāvvieta, pagrabs, noliktava un saimniecības telpa), iznomāšanu fiziskajai personai, kura to neizmanto saimnieciskajā darbībā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas