E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32359
Lasīšanai: 4 minūtes

Grūtnieces tiesības darba attiecībās

J
jautā:
11. aprīlī, 2024
Alise

Labdien! Vai darba devējs ir tiesīgs mani atlaist no darba, ja es palieku stāvoklī? Mēs ar partneri plānojam ģimenes pieaugumu, bet man ir aizdomas, ka darba devējs prasīs rakstīt atlūgumu, kaut gan, kad pienāks laiks dekrēta atvaļinājumam, būšu darba attiecībās jau vairāk par gadu. 

A
atbild:
16. aprīlī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par to, ka darbiniece ir grūtniece, darba devējam nav tiesību ar viņu izbeigt darba līgumu. Tāpat darba devējam nevienā situācijā nav tiesību prasīt darbiniekam iesniegt uzteikumu pret viņa paša gribu.  

Darba likuma 109. panta pirmajā daļā darba devējam ir noteikts aizliegums uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, vien izņemot gadījumus, kas noteikti Darba likuma 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 10. punktā. 

Lai šāds aizliegums darbotos, darba devējam jābūt informētam par darbinieces grūtniecību. Likumā nav noteikts, kā to paziņot, tāpat nav noteikts termiņš, līdz kuram darbiniecei grūtniecības fakts jādara zināms darba devējam. To var izdarīt parastā sarunā, tāpat pastāv iespēja darba devējam iesniegt ārstējošā ārsta (ginekologa) izsniegtu izziņu. Tomēr paziņošanas fakts ir svarīgs, lai darba devējs ievērotu likuma normas.  

Papildus norādāms, ka darba devējam ir aizliegts veikt darbības, kas jebkādā veidā diskriminē darbinieci grūtnieci. Tostarp ir aizliegts darbinieci atbrīvot no darba grūtniecības dēļ. 

Darba likuma 99. pants nosaka: lai novērstu jebkādu risku, kas var negatīvi ietekmēt grūtnieces drošību vai veselību, darba devējam pēc ārsta atzinuma saņemšanas ir pienākums nodrošināt grūtniecei tādus darba apstākļus un darba laiku, lai viņas pakļaušana minētajam riskam tiktu novērsta. Ja šādus darba apstākļus vai darba laiku nav iespējams nodrošināt, tad darba devējam ir pienākums uz laiku pārcelt grūtnieci citā, piemērotā darbā. Darba samaksas apmērs pēc darba līguma noteikumu grozīšanas nedrīkst būt mazāks par sievietes iepriekšējo vidējo izpeļņu. Ja šādu pārcelšanu citā darbā nav iespējams nodrošināt, tad darba devējam ir pienākums uz laiku piešķirt grūtniecei atvaļinājumu. Šādi piešķirta atvaļinājuma laikā grūtniecei tiek saglabāta iepriekšējā vidējā izpeļņa. 

Darba likuma 134. pants dod tiesības grūtniecei prasīt darba devējam noteikt nepilnu darba laiku. Ja ir saņemts ārsta atzinums, ka attiecīgā darba veikšana rada draudus sievietes vai viņas bērna drošībai un veselībai, tad grūtnieci ir aizliegts nodarbināt nakts darbā, bet, ja sieviete darba devējam nav iesniegusi attiecīgu ārsta atzinumu, tad darba devējs viņu nakts darbā nodarbināt drīkst. Aizliegta ir grūtnieces nodarbināšana nedēļas atpūtas laikā. 

Savukārt Darba likuma 147. pantā ir noteiktas tiesības darba laikā grūtniecei atstāt darbavietu, lai veiktu veselības pārbaudi pirmsdzemdību periodā, ja šādu pārbaudi nav iespējams veikt ārpus darba laika. 

Izsmeļošāku skaidrojumu var saņemt, iepazīstoties ar LV portāla skaidrojumu “Ja darbiniece gaida mazuli”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas