E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32258
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Darbinieks pats izvēlas, kādu nodokļa likmi norādīt nodokļa grāmatiņā

J
jautā:
04. aprīlī, 2024
Jane Doe

Labdien! Vai darba devējam ir tiesības pieprasīt, ka VID jābūt atzīmētam piemērot iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi % apmērā?

A
atbild:
25. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotājam algas nodokļa grāmatiņa elektroniskā formātā ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) – iedzīvotāju ienākuma nodokļa un tā atvieglojumu piemērošanai.  Katrs pats savā nodokļa grāmatiņā, kas ir atrodama EDS sadaļā “Algas nodokļa grāmatiņa”, var veikt atļautos ierakstus un atzīmēt norādes. 

Darba devējs, kuram ir iesniegta algas nodokļa grāmatiņa (norādīta galvenā ienākumu gūšanas vieta), algai līdz 1667 eiro mēnesī piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa 20% likmi, savukārt algai virs 1667 eiro – 23% likmi. 

Algas nodokļa grāmatiņā darbinieks pats izdara attiecīgo atzīmi un izvēlas, kāda iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme darba devējam jāmaksā no algas. 

Ja algas nodokļa grāmatiņā ir atzīmēta izvēlne “Piemērot iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 23% apmērā, visiem galvenās ienākuma gūšanas vietas ienākumiem, neatkarīgi no to lieluma, piemēro 23% likmi. Tas nozīmē, ka visu gadu ienākumiem tiek piemērota augstākā likme, kas paredzēta lielākiem ienākumiem. 

Ja ienākumi tomēr ir mazāki un mēnesī būtu jāmaksā 20% likme, pārmaksāto nodokli var atgūt nākamajā gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 256 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas