E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32257
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kas jādara, ja māte vēlas meitai pārrakstīt savu dzīvokli

J
jautā:
04. aprīlī, 2024
Anita

Labdien! Kas jādara, ja mamma vēlas meitai pārrakstīt savu dzīvokli?

A
atbild:
15. aprīlī, 2024

Darījumos ar nekustamo īpašumu ir jāatceras tas, ka nekustamā īpašuma īpašnieks ir ierakstāms zemesgrāmatā. Nekustamā īpašuma nodošana uzskatāma par notikušu tad, kad tā ir nostiprināta zemesgrāmatā.

Ir vairāki darījuma veidi, kā viena persona var citai personai par labu atsavināt savu nekustamo īpašumu. Starp radiniekiem izplatītākais darījuma veids ir dāvinājuma līgums. Tas ir bezatlīdzības darījums. Tomēr uz dāvinājumu paliek spēkā prasījuma tiesība neatņemamās daļas tiesīgajiem mantiniekiem (atbilstoši Civillikuma 1912., 1913., 1914., 1915. pantā) noteiktajam. Proti, tie var izprasīt no apdāvinātās personas savu neatņemamo daļu naudā, ja ar citu mantojuma mantu nepietiek to daļu segšanai (atbilstoši Civillikuma” 422., 423., 424., 425. pantā noteiktajam).

Vairāk par dāvinājuma līguma slēgšanu varat uzzināt LV portāla skaidrojumā, kas pieejams šeit.

Savukārt, ja māte vēlas meitai nodot īpašumu, pretī saņemot aprūpi, tad ir jāslēdz uztura līgums. Uztura līgums ir savdabīgs atsavinājuma līgums, pēc kura noslēgšanas ne tikai mainās atsavināmās mantas īpašnieks, bet rodas arī ilgstoši pildāma uztura došanas saistība. Vairāk par to, kas jāņem vērā, slēdzot uztura līgumu, varat uzzināt šeit.

Līgumu ir ieteicams slēgt pie zvērināta notāra. Zvērinātu notāru kontaktinformācija ir pieejama šeit.

Pēc līguma noslēgšanas zemesgrāmatā ir jāveic attiecīgs ieraksts par īpašnieka maiņu. Zemesgrāmatu nodaļu kontaktinformācija ir pieejama šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas