E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32016
Lasīšanai: 4 minūtes

Darba devēja likvidācijas gadījumā piešķirto BKA var izmantot paredzētajā apmērā

J
jautā:
08. martā, 2024
Zane

Labdien! Ja bērna kopšanas atvaļinājuma laikā pašvaldības iestāde tiek likvidēta, vai man kā vecāku pabalsta un bērna kopšanas pabalsta saņēmējam tiek pārtraukta pabalstu saņemšana, jo vairs neesmu darba attiecībās (vairs neatrodos bērna kopšanas atvaļinājumā)? Vai arī pabalstu turpina izmaksāt visu atlikušo periodu? Vai tajā brīdī, kad tieku atlaista, man tiek pārtraukts bērna kopšanas atvaļinājums un es varu to izmantot vēlāk pie cita darba devēja? Vai, atlaižot mani bērna kopšanas atvaļinājuma laikā (likvidācijas dēļ), man pienākas tikai atlaišanas pabalsts saskaņā ar Darba likuma 112. pantu? Ja esmu stāvoklī ar otru bērniņu brīdī, kad vairs neatrodos darba attiecībās, taču iestāde vēl nebūtu likvidēta, es vēl būtu bērna kopšanas atvaļinājumā. Vai šādā gadījumā man ir tiesības saņemt maternitātes pabalstu, vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu? Ja ir, vai tas būs tādā pašā apmērā? Vai arī tiks pārrēķināts?

A
atbild:
19. martā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Konkrētajā situācijā darba devēja pienākums būtu uzteikt darba līgumu. Lai gan Darba likuma 109. panta trešā daļa noteic, ka darba devējam nav tiesību uzteikt darba līgumu laikā, kad darbinieks ir atvaļinājumā (t. sk. BKA) vai neveic darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ, minētie ierobežojumi neattiecas uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktā noteikto gadījumu – tiek likvidēts darba devējs, kas ir juridiskā persona vai personālsabiedrība. 

Darba likuma 102. pants noteic, ka, uzsakot darba līgumu, darba devējam ir pienākums rakstveidā paziņot darbiniekam par tiem apstākļiem, kas ir darba līguma uzteikuma pamatā. Līdz ar to visos gadījumos uzteikumu par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu darba devējam ir pienākums darbiniekam paziņot rakstveidā, tādējādi ievērojot darbinieka tiesības iepazīties ar uzteikuma pamatojumu. Ja darba devējs neizsniedz darba tiesisko attiecību uzteikuma dokumentu, BKA esošajam darbiniekam ir tiesības vērsties pie darba devēja ar pieprasījumu to izsniegt. 

Izbeidzot darba attiecības, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktu, darbiniekiem izmaksājams atlaišanas pabalsts Darba likuma 112. pantā minētajā apmērā. 

Savukārt piešķirto BKA ir tiesības izmantot paredzētajā apmērā, saņemot gan vecāku pabalstu, gan valsts bērna kopšanas pabalstu. 

Ja BKA laikā iestājas grūtniecība un māte dodas grūtniecības atvaļinājumā, kad vēl turpinās iepriekšējais BKA, tad viņai ir tiesības gan uz maternitātes, gan vecāku pabalstu. 

Maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums. 

Ja visā vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā alga nav bijusi pārejošas darbnespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma dēļ, tad vidējo iemaksu algu nosaka par 12 mēnešu periodu, atkāpjoties līdz pirmajam mēnesim, kurā bija iemaksu alga. 

Ja tiek piešķirts maternitātes pabalsts, tad pēc bērna dzimšanas ir tiesības saņemt arī vecāku pabalstu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas