E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31982
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Tiesāšanās izdevumi

J
jautā:
06. martā, 2024
Tīna

Labdien! Esmu grūtniecības septītajā mēnesī. Bērna tēvs nevēlas sevi par tādu atzīt. Zinu, ka jāvēršas tiesā ar pieprasījumu veikt paternitātes testu un arī uzturlīdzekļus. noskaidroju, summas ir lielas, lai sagatavotu dokumentus. Vai tiešām tas viss jāsedz man? Tiesvedība ir apmēram 600 eiro, prasība tiesā 250 eiro. 

A
atbild:
14. martā, 2024

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punktu no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos atbrīvoti prasītāji  prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam vai vecākam, kā arī prasībās par paternitātes noteikšanu, ja prasība celta vienlaikus ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam. Tātad, ja jūs celsiet tiesā vienu prasības pieteikumu, iekļaujot tajā lūgumus par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu bērnam, būsiet atbrīvota no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos. Ja paternitātes noteikšanas ekspertīzi veiks valsts iestāde, tad arī par to jums nebūs jāmaksā. 

Kas attiecas uz samaksu par juridiskajiem pakalpojumiem, tad jānorāda, ka speciālistu noteiktās cenas var atšķirties. Gadījumā, ja jūsu prasība tiks apmierināta, izdevumi par zvērināta advokāta sniegtajiem pakalpojumiem pēc jūsu lūguma tiks atlīdzināti Civilprocesa likuma 44. pantā noteiktajā apmērā. 

Turklāt jānorāda, ka noteiktas personu grupas var saņemt bezmaksas valsts nodrošināto juridisko palīdzību. Vairāk informācijas pieejams Tiesu administrācijas mājaslapā. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas