E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31712
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Skola
5
5

Izglītības iestādē nodrošināmie drošības pasākumi

J
jautā:
06. februārī, 2024
Niks

Labdien! Vai skolas reida laikā policijas darbiniekam ir tiesības pārmeklēt personu (16 gadi) bez ekspertīzes suņa signāla vai mutiska pamatojuma? Ņemot vērā pirmo jautājumu, vai skolēnam ir tiesības pieprasīt policijas darbinieka informāciju turpmākai sūdzības iesniegšanai?

A
atbild:
15. februārī, 2024

Ministru kabineta noteikumi Nr. 474 “Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo profilaktiskā veselības aprūpe, pirmā palīdzība un drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos” nosaka kārtību, kādā nodrošināma izglītojamo profilaktiskā veselības aprūpe, pirmā palīdzība un drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos.

Minēto MK noteikumu 9.13 apakšpunkts noteic, ka vadītājs vai viņa pilnvarota persona drošības nodrošināšanai izglītības iestādē un tās organizētajos pasākumos veic šādas darbības: ziņo pašvaldības policijai vai Valsts policijai, pašvaldības sociālajam dienestam, kā arī vecākiem un dibinātājam (izņemot valsts dibinātu izglītības iestādi), ja ir saņemta informācija vai rodas aizdomas, ka izglītojamais iegādājies, ienesis, lietojis, glabājis, izplatījis vai pamudinājis lietot izglītības iestādē, tās teritorijā vai izglītības iestādes organizētajos vai atbalstītajos pasākumos atkarību izraisošas vielas, ieročus, munīciju vai speciālos līdzekļus. Pamatojoties uz minēto normu, izglītības iestādes telpās pašvaldības vai Valsts policijas darbinieki var veikt personīgo mantu pārbaudi.

Likuma “Par policiju” 5. pants nosaka policijas darba organizācijas un darbības principus. Atbilstoši likuma “Par policiju” 5. panta ceturtajai daļai policija ar savu darbību nodrošina personu tiesību un brīvību ievērošanu. Šo tiesību un brīvību ierobežošana ir pieļaujama, tikai pamatojoties uz likumu un likumā noteiktajā kārtībā. Ikreiz, kad policijai nākas ierobežot personu tiesības un brīvības, policijas darbinieks sniedz tām paskaidrojumu, kurā pamato katru konkrēto ierobežojumu. Šādos gadījumos pēc personu pieprasījuma policijas darbiniekam jānosauc savs uzvārds, amats un dienesta vieta, kā arī jāuzrāda dienesta apliecība.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas