E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31121
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Prasībai par naudas piedziņu jābūt pamatotai

J
jautā:
04. decembrī, 2023
Dace

Labdien! Pirms vairākiem gadiem, dzīvojot civillaulībā, uz nomaksu tika iegādāta automašīna. Līzinga maksājums tika noformēts uz mana vārda. Mašīnu izmantoja praktiski tikai civilvīrs savām vajadzībām (arī tāpēc, ka man nebija autovadītāja tiesību). Kamēr bijām attiecībās, tikmēr maksājumus par automašīnu veica civilvīrs. Civillaulība izira, civilvīrs par automašīnu maksājumus neveica, pēc atkārtotiem lūgumiem problēmu ignorēja. Tā kā man tobrīd nebija ienākumu, par automašīnas līzingu nevarēju samaksāt, automašīna tika atsavināta, pret mani tika vērsta parāda piedziņa. Piedzinēji no manis patlaban ir piedzinuši visu parādu par automašīnu. Kopējā parāda summa bija ap sešiem tūkstošiem eiro. Vai es varu vērsties tiesā ar prasību pret civilvīru par naudas piedziņu, kas atbilst vienai pusei no piedzītās summas? Ja varu, tad uz kādu likuma punktu (punktiem) man atsaukties, gatavojot prasību tiesā?

A
atbild:
18. decembrī, 2023

Konkrētajā situācijā jums būtu ieteicams vērsties pie jurista vai zvērināta advokāta, lai saņemtu pilnvērtīgu konsultāciju. Kā ir saprotams no jautājuma, transportlīdzeklis bija jūsu īpašumā, arī jūs uzņēmāties kredītsaistības. Par līguma neizpildi banka vienpusēji atkāpās no līguma, atsavinot transportlīdzekli un piedzenot no jums neatgūtā kredīta starpību. Jurists konsultācijā, uzdodot jums precizējošus jautājumus, varēs izvērtēt, vai ir pamats prasības celšanai un kāds tas ir.

Civilprocesa likuma 93. panta pirmā daļa noteic, ka katrai pusei jāpierāda tie fakti, uz kuriem tā pamato savus prasījumus vai iebildumus. Prasītājam jāpierāda savu prasījumu pamatotība. Atbildētājam jāpierāda savu iebildumu pamatotība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas