E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31120
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Vai atļauts pārdot Dziesmu un deju svētku biļetes par augstāku cenu, nekā tās ir nopirktas

J
jautā:
04. decembrī, 2023
Una

Labdien! XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki Rīgā notika no 2018. gada 30. jūnija līdz 8. jūlijam. Biļetes uz XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem sāka tirgot 3. martā plkst. 11.00. Biļešu tirdzniecība notika SIA “Biļešu Paradīze” vairāk kā 50 tirdzniecības vietās visā Latvijā un internetveikalā www.bilesuparadize.lv visā pasaulē. Vienā pirkumā vienam pircējam uz katru pasākumu bija iespējams nopirkt līdz četrām biļetēm. Daudzi cilvēki šīs biļetes iegādājās un pēc tam piedāvāja nopirkt otrreizējā tirgū par krietni augstāku cenu. Vai šāda tirdzniecība ir atļauta?

A
atbild:
14. decembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājums par Dziesmu un deju svētku biļešu iegādi un tālāktirdzniecību ar mērķi gūt ienākumus it kā varētu tikt vērtēts no nodokļu maksāšanas aspekta. Tiesību normas neparedz indivīdam tiesības tirdzniecībā izplatīt biļetes. Tiesības uz biļešu izplatīšanu un tirdzniecību iegūst valsts organizētā publiskajā iepirkumā, līdz ar to primārajā tirgū biļetes atļauts izplatīt tiem komersantiem, kuri piedalījušies iepirkumā un ar kuriem tiek noslēgts līgums. Katros Dziesmu un deju svētkos mediji par biļešu otrreizējo tirgu jeb “spekulatīvajiem darījumiem” izvaicā dažādas iestādes, sociālajos medijos parādās emocionāli ieraksti, tomēr priekšlikumu par nepieciešamajām izmaiņām nav. Ir ne tikai tie, kuri dažas speciāli pārdošanai iegādātās biļetes pārdod ar peļņu, bet arī tie, kuri tās pērk. Turklāt nav aizliegts savu vai pēkšņi par lieku kļuvušo biļeti uzdāvināt.

Ja vēlaties padziļināti pētīt šos jautājumus, jāiepazīstas ar XXVI Dziesmu un XVI deju svētku biļešu oficiālā tirgotāja tobrīd spēkā esošajiem noteikumiem, proti, vai tajos ir norāde, piemēram, ka nav atļauta attiecīgo biļešu tālākpārdošana. Spekulācija kā krimināli un administratīvi sodāma darbība Latvijas tiesību aktos nav noteikta – nav ne cietumsoda, ne sabiedrisko darbu, ne naudas sodu. Kultūras pasākumu biļešu tālākpārdošanas aizliegums, apkarojot to kā nelikumīgu tirdzniecību, ir ietverts Eiropas Savienības valstu likumos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 258 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas