E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30841
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Paternitātes atvaļinājuma pieprasīšana un apmaksa

J
jautā:
01. novembrī, 2023
anastasija

Vai atvaļinājums bērna tēvam un paternitātes atvaļinājums ir viens un tas pats? Cik procentu no vidējās darba samaksas aptuveni ir paternitātes pabalsts?

A
atbild:
09. novembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Paternitātes atvaļinājumu atbilstoši Darba likuma 155. pantam darba devējs piešķir darbiniekam, kurš ir nodarbināts uz darba līguma pamata, kad ir piedzimis bērns un kad persona var uzrādīt darba devējam bērna dzimšanas apliecību ar ierakstu tajā kā vecākam. 

Šāds atvaļinājums kopumā ir 10 darba dienas. Atvaļinājumu bērna tēvs var prasīt piešķirt tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas. Atvaļinājumu var izmantot gan vienlaidus, gan pa daļām, piemēram, pa nedēļai.

Pēc paternitātes atvaļinājuma piešķiršanas darba devējs par to paziņos Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA), un bērna tēvam VSAA būs jāiesniedz iesniegums par paternitātes pabalsta piešķiršanu.

Paternitātes atvaļinājumu apmaksā nevis darba devējs, bet valsts VSAA personā. Pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Pabalstam var pieteikties arī elektroniski. Informācija par paternitātes pabalsta pieprasīšanu un saņemšanu ir pieejama VSAA tīmekļvietnē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 187 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas