E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30292
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu un slimības pabalstu

J
jautā:
23. augustā, 2023
Vija

Labdien! Vai pilna laika studentam ir tiesības pieteikties un saņemt bezdarbnieka, slimības pabalstu, ja viņš strādā pusslodzi vai mazāku slodzi?

A
atbild:
29. augustā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Augstskolas studentam ir tiesības uz bezdarbnieka statusu.

Ja pirms tam neatkarīgi no nolīgtā darba laika ir strādāts un ir veiktas sociālās iemaksas likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” noteiktajā periodā, tad ir tiesības arī uz bezdarbnieka pabalstu.

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram:

  • NVA ir piešķīrusi bezdarbnieka statusu;
  • kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Saslimšanas gadījumā darbiniekam neatkarīgi no nolīgtā darba laika ir tiesības uz slimības pabalstu no darba devēja, ja izsniegta slimības lapa A. Slimības lapu A apmaksā par periodu no 1. līdz 9. darbnespējas dienai.  Slimības lapas izsniegšanas un apmaksas kārtību regulē Darba likums un likums “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu”, kā arī MK noteikumi Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”.

Vairāk par slimības lapas A apmaksu lasiet skaidrojumā Darbnespējas lapas A saņemšana un apmaksa. Aktuālais regulējums 2023. gadā.

Savukārt, ja slimība ir ieilgusi un darbiniekam ir izsniegta slimības lapa B, tad to apmaksā, sākot ar 10. darbnespējas dienu, ja ir iepriekš veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas:

  • ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kad iestājies saslimšanas gadījums (pirmā slimības diena);
  • ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Vairāk par slimības lapas B apmaksu lasiet skaidrojumā Darbnespējas lapas B saņemšana un apmaksa. Aktuālais regulējums 2023. gadā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 188 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas