E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29548
Lasīšanai: 5 minūtes

Ja UGF ir pārtraucis maksāt uzturlīdzekļus

J
jautā:
01. jūnijā, 2023
Ieva

Labdien! Meitai februārī palika 18 gadi. Uzturlīdzekļu garantiju fonds pārstāja maksāt. Nesaprotu iemeslu, jo meita mācās Rīgas komercskolā (11. klasē), nekur nestrādā.

A
atbild:
29. jūnijā, 2023

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 14. pants noteic, ka fonda administrācija izbeidz uzturlīdzekļu izmaksu, ja iestājies vismaz viens no šādiem apstākļiem:

1) persona pēc pilngadības sasniegšanas nav uzsākusi vai ir pārtraukusi iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijas Republikā;

2) bērns sasniedzis 21 gada vecumu;

3) (izslēgts ar 03.04.2019. likumu);

4) bērns stājies laulībā;

5) bērns miris;

6) parādnieks miris;

7) iesniedzējs miris;

8) iesniedzējs atteicies saņemt uzturlīdzekļus nofonda, iesniedzot fonda administrācijai attiecīgu iesniegumu;

9) iesniedzējam pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības;

10) aizbildnis, kuram tiek izmaksāti uzturlīdzekļi no fonda, beidzis pildīt aizbildņa pienākumus;

11) iesniedzējs faktiski neaprūpē bērnu;

12) iesniedzējam vai bērnam nav deklarētas dzīvesvietas Latvijas Republikā;

13) parādniekam ir Latvijas Republikā deklarēta dzīvesvieta, manta vai darbavieta vai ar tiesas nolēmumu ir izbeigts parādnieka maksātnespējas process, ja uzturlīdzekļu izmaksa no fonda veikta, piemērojot šā likuma 12. panta otro daļu;

14) spēkā stājies tiesas nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu vai noslēgta vienošanās par uzturlīdzekļiem bērna uzturam, ja uzturlīdzekļu izmaksa no fonda tika veikta šā likuma 11. pantā noteiktajā kārtībā;

15) zudis tiesiskais pamats uzturlīdzekļu izmaksai;

16) pilnībā segts parāds fondam.

(2) Ja iesniedzējs triju mēnešu laikā no dienas, kad stājies spēkā lēmums par uzturlīdzekļu izmaksas izbeigšanu, ir iesniedzis fonda administrācijai šā likuma 12. pantā minēto iesniegumu un tam pievienotos dokumentus un fonda administrācija, izvērtējusi iesniedzēja tiesības saņemt uzturlīdzekļus no fonda, pieņem lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu, tad iesniedzējam atbilstoši šim lēmumam izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru aprēķina, skaitot no dienas, kad uzturlīdzekļu izmaksa no fonda tika izbeigta, jebkurā no šādiem gadījumiem:

1) tiesas nolēmums, uz kura pamata tika veikta uzturlīdzekļu izmaksa no fonda, ir zaudējis spēku sakarā ar to, ka spēkā stājies jauns tiesas nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam;

2) vienošanās par uzturlīdzekļiem, uz kuras pamata tika veikta uzturlīdzekļu izmaksa no fonda, ir izbeigta sakarā ar jaunu tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem bērna uzturam;

3) vienošanās par uzturlīdzekļiem ir grozīta;

4) uzturlīdzekļu izmaksa no fonda veikta šā likuma 11. pantā noteiktajā kārtībā un spēkā stājies tiesas nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu vai noslēgta vienošanās par uzturlīdzekļiem.

(21) Ja uzturlīdzekļu izmaksa izbeigta saskaņā ar šā panta pirmās daļas 13. punktu un ir saņemti visi dokumenti, kas nepieciešami jauna lēmuma par uzturlīdzekļu izmaksu pieņemšanai, uzturlīdzekļu izmaksa nosakāma nevis no dienas, kad saņemts jaunais iesniegums par uzturlīdzekļu izmaksu, bet no dienas, kad uzturlīdzekļu izmaksa tika izbeigta.

(3) Iestājoties šā panta pirmās daļas 7. punktā minētajam apstāklim, līdz iesniedzēja nāves dienai aprēķinātās un vēl neizmaksātās uzturlīdzekļu summas triju mēnešu laikā no šā apstākļa iestāšanās dienas ir tiesīgs pieprasīt un saņemt sakarā ar iesniedzēja nāvi ieceltais bērna aizbildnis. Attiecīgā bāriņtiesa pēc fonda administrācijas lūguma ne vēlāk kā divu darba dienu laikā sniedz informāciju par to, vai attiecīgā persona ir sakarā ar iesniedzēja nāvi ieceltais bērna aizbildnis.

(4) Ja uzturlīdzekļu izmaksa izbeigta, pamatojoties uz šā panta pirmās daļas 1., 8., 9., 10., 11., 12. vai 15. punktā minēto apstākli un tas vairs nepastāv, iesniedzējam ir tiesības no jauna iesniegt fonda administrācijai iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu šā likuma 11. vai 12. pantā noteiktajā kārtībā.

(5) Ja iestājies šā panta pirmās daļas 9. vai 10. punktā minētais apstāklis, attiecīgā bāriņtiesa par to paziņo fonda administrācijai.

(6) Ja iestājies šā panta pirmās daļas 14. punktā minētais apstāklis, fonda administrācija informē iesniedzēju par tiesībām tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem iesniegt izpildei Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā, bet šā likuma 3. panta pirmās daļas 2. punktā minētajā gadījumā iesniedzējam ir tiesības iesniegt Fonda administrācijai šā likuma 12. pantā minēto iesniegumu un tam pievienotos dokumentus.

Kā redzams no tiesiskā regulējuma, fonds var pārtraukt izmaksāt uzturlīdzekļus vairāku iemeslu dēļ, piemēram, bērna tēvs ir iesniedzis fondam pierādījumus, ka maksā uzturlīdzekļus pilngadīgajam bērnam, vai bērna tēvs ir deklarējies tajā pašā adresē, kur ir bērna deklarētā dzīvesvieta. Lai noskaidrotu, kādēļ pārtraukta uzturlīdzekļu izmaksa, iesniedzējam ir jāvēršas fondā ar rakstveida iesniegumu.

Ja fonds pārtrauc izmaksāt uzturlīdzekļus, tad uzturlīdzekļu iesniedzējam tiek nosūtīts lēmums par uzturlīdzekļu izmaksas pārtraukšanu, kur tiek minēts pārtraukšanas iemesls.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 168 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas