E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22650
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanas termiņš

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2021
Anna

Labdien! Man ir jautājums par administratīvo sodu. Cik ilgā laikā pēc pārkāpuma persona tiek sodīta ar administratīvo sodu? Vai ir kāds termiņš, kura laikā persona jāinformē ar ierakstītu vēstuli?

A
atbild:
10. martā, 2021
Sandis Zellis
jurists

Administratīvās atbildības likuma 117. panta pirmā daļa noteic, ka, iegūstot ziņas par iespējamu administratīvo pārkāpumu, amatpersona, ja nepieciešams, normatīvajos aktos noteiktās kompetences ietvaros pārbauda šīs ziņas un ne vēlāk kā triju darbdienu laikā no ziņu iegūšanas dienas pieņem vienu no šādiem lēmumiem: 1) par administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu; 2) par atteikumu uzsākt administratīvā pārkāpuma procesu; 3) par materiālu pārsūtīšanu pēc piekritības.

Tomēr, ja nepieciešama ilgstoša ziņu pārbaude, amatpersona saskaņā ar minētā panta otro daļu ir tiesīga vienu no šiem lēmumiem pieņemt mēneša laikā.

Lēmumu par administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu nekavējoties paziņo pie atbildības saucamajai personai, ja tāda ir zināma (arī tās pārstāvim, ja pie atbildības saucamā persona ir nepilngadīga), un personai, kurai nodarīts kaitējums (minētā likuma 122. pants).

Papildus norādāms, ka amatpersona nav tiesīga uzsākt attiecīgo administratīvā pārkāpuma procesu, ja iestājies noilgums no pārkāpuma izdarīšanas dienas (ilgstoša pārkāpuma gadījumā – no pārkāpuma pārtraukšanas dienas). Noilguma termiņi norādīti minētā likuma 118. pantā.

Administratīvā pārkāpuma lieta jāizskata un lēmums par administratīvo sodu atbilstoši minētā likuma 133. panta pirmajai daļai jāpieņem pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā viena mēneša laikā no dienas, kad pieņemts iepriekš minētais lēmums par administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu. Ja objektīvu iemeslu dēļ minēto termiņu nav iespējams ievērot, amatpersona to var pagarināt uz laiku, kas nepārsniedz četrus mēnešus no dienas, kad pieņemts lēmums par administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu.

Minētais lēmums jāpaziņo pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā septiņu darbdienu laikā no administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanas dienas (minētā likuma 157. panta otrā daļa). Paziņošana veicama saskaņā ar Paziņošanas likumu vienā no šādiem veidiem: 1) uz vietas iestādē vai piegādājot ar tās norīkota darbinieka vai ziņneša starpniecību; 2) izmantojot pasta pakalpojumus; 3) izmantojot elektroniskos sakarus; 4) publiski (skatīt Paziņošanas likuma 3. panta pirmo daļu).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 205 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas